Biznis na občanoch? Mobilné odberové miesta zarábajú desaťtisíce eur!
24 | 02 | 2021 I Michal Filek

Zriadiť si mobilné odberné miesto sa oplatí. Takýto poskytovateľ dostane od štátu aj 30–tisíc eur mesačne," napísal portál 1.pluska.sk. Igor Matovič totiž tvrdošijne trvá na tom, že AG testy sú atómovou bomobou na covid. Ľudia síce dostanú na týždeň akúsi priepustku, ale bez istoty, že sú skutočne zdraví. Preto sa Pluska pýta, či tu nejde len o biznis jednotlivcov a zdravie ľudí je len podružné. 


 

MOM-miek na Slovensku vyrástlo ako húb po daždi. Aj keď samosprávy niektoré zrušili, príležitosti sa chopili súkromní poskytovatelia.

„Týmto spôsobom opäť rozširujeme nielen kapacity, ale aj celkový systém mobilných odberných miest, kde verejnosť má zadarmo k dispozícii diagnostické vyšetrenie na ochorenie COVID-19 aj počas víkendov a štátnych sviatkov,“ uviedol minister zdravotníctva Marek Krajčí (OľaNO).

Pluska píše, že na zriadenie MOM-ky stačí splniť podmienky – nájsť priestor, pracujúcich a prevádzkovať testovanie minimálne šesť dní v týždni aspoň po 8 hodín.

„Poskytovateľ je povinný zabezpečiť vykonávanie odberu vzoriek biologického materiálu a následnú diagnostiku ochorenia COVID-19 prostredníctvom antigénového testu,“ uviedlo v podmienkach výzvy ministerstvo zdravotníctva.

Pluska píše: "Súkromná MOM-ka dostane na úvod od štátu príspevok 1 118,87 eura za materiálno-technické vybavenie mobilného odberného miesta. Ak je v exteriéri, jednorazový poplatok je vo výške 1 188,87 eura. Za každý deň testovania dostáva interiérové odberné miesto paušálnu platbu 844,52 eura počas pracovných dní a 1156,10 eura cez víkendy či sviatky. Testovacie miesta v exteriéri dostanú o čosi vyššie platby – 871,05 eura za pracovný deň a 1 295,35 eura za dni pracovného pokoja. Pri 31-dňovom mesiaci tak miesto, ktoré testuje 7 dní v týždni po 8 hodín, dostane od štátu 30 396,95 eura.

 

Na snímke testovanie antigénnym testom na COVID-19 / TASR - Radovan Stoklasa


 

Podľa portálu ministerstvo neurčilo, koľko ľudí za deň musí takéto miesto otestovať. Ak by aj nik neprišiel, paušálnu platbu dostane. Poskytovateľ však musí zaručiť, že je schopný denne otestovať 250 ľudí. Ak prekročí tento počet, za každého ďalšieho človeka dostane 2,50 eura navyše. Za antigénové testy pritom odberné miesto neplatí, dostane ich od štátu.

Podnikavci, ktorí sa v čase krízy chopili tejto šance, si pochvaľujú. „Zapojiť sa mohol každý. Ja som túto príležitosť využil, no musel som pre to aj niečo spraviť. Nájsť vhodné priestory, zdravotníkov a ďalší personál, požiadať o povolenie regionálny úrad verejného zdravotníctva. Áno, oplatí sa to, ale bez finančnej motivácie by to predsa nik nerobil,“ povedal otvorene jeden z poskytovateľov pre denník Plus jeden deň, ktorý chcel ostať v anonymite. Spustil viacero súkromných odberných miest, a tak si za mesiac poriadne prilepší.

 

Na Slovensku by malo byť takýchto MOM-miek údajne viac ako 2-tisíc. „Ministerstvo zdravotníctva zriadilo do tejto chvíle viac ako 740 mobilných odberných miest, ktoré aktívne fungujú a testujú ľudí po celej krajine,“ uviedla hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Eliášová.

„K dispozícii sú aj ďalšie miesta na testovanie, ktoré sú v praxi na základe povolenia od regionálnych úradov verejného zdravotníctva. RÚVZ dali len za mesiac január viac ako 1 400 takýchto povolení,“ dodala.

Inak sú financované odberné miesta zriadené samosprávami, ktoré dostávajúplatby podľa počtu otestovaných. „Náklady na testovanie súmestám preplácané vo výške 5 eur za otestovaného obyvateľa. Refundácie mestá uplatňujú priebežne a rovnako Ministerstvo vnútra SR náklady priebežne prepláca,“ uviedla hovorkyňa Únie miest Slovenska (ÚMS) Daniela Piršelová.

Pre mnohé takáto platba nepokryla ani náklady za personál. „Samosprávy mohli požiadať ministerstvo zdravotníctva a fungovať podľa výzvy. Tak by boli platené na základy paušálu. Ak sa do výzvy nezapojili, nemajú paušál, ale dostanú 5 eur za otestovaného,“ informovala Piršelová.

 

Na snímke vojak vchádza do budovy školy počas testovania na odbernom mieste v rómskej osade v Michalovciach v sobotu 7. novembra 2020. FOTO TASR - Roman Hanc