Veľký úspech slovenských vedcov. Ich probiotiká pomáhajú pri tráviacich problémoch
23 | 02 | 2021 I Jozef Uhlárik

Slovenským vedcom sa podaril unikátny objav z oblasti medicíny. Probiotiká, ktoré pomáhajú liečiť dlhotrvajúce zdravotné a tráviace problémy.


Na celom svete síce zúri koronavírus, vedci však pracujú aj na liečení iných ochorení. Slovenským sa podaril skutočne husársky kúsok. Zostavujú personalizované probiotiká, ktoré pomáhajú pri liečbe dlhotrvajúcich zdravotných a tráviacich problémov, informuje portál topky.sk.
Pri príprave personalizovaných probiotík vedci analyzujú stolicu

Slovenskí vedci Alojz Bomba, Norbert Bomba a Martin Haranta sa venujú skúmaniu cielenej úpravy črevného mikrobiómu, ktorý zásadne ovplyvňuje zdravie a liečbu pacientov. Na základe analýzy DNA baktérií v stolici a popísaných diagnóz pacienta zostavujú personalizované probiotiká. Pomáhajú pri liečbe dlhotrvajúcich zdravotných a tráviacich problémov.

„Personalizované probiotiká sú významným krokom k personalizovanej medicíne. Rešpektuje individuálne špecifiká každého človeka, a preto je medicínou budúcnosti. Teším sa, že získané poznatky z výskumu dokážeme využiť pri vývoji metód personalizovanej medicíny. Ďalší výskum a spolupráca so zahraničnými partnermi prinesú objavy, vďaka ktorým dokážeme širokej verejnosti účinne pomáhať,“ prezradil Alojz Bomba, ktorý črevný mikrobióm skúma už tridsaťpäť rokov.
Cesta k celkovému zdraviu

Probiotiká pacientovi „na mieru“ môžu lekári aj bežní ľudia efektívne využívať nielen pri prevencii, ale hlavne pri podpornej liečbe väčšiny chronických chorôb. Intenzívny výskum a pochopenie črevného mikrobiómu sa dostali do bodu, keď už dokážu vytvárať reálne terapeutické postupy s pomocou jeho cielenej úpravy.

Vedci pri príprave personalizovaných probiotík analyzujú stolicu a z jej rozboru stanovia zloženie črevných baktérií a identifikujú nedostatky mikrobiómu. Pacient vyplní online zdravotný dotazník, kde uvedie svoje zdravotné ťažkosti a diagnózy. Výsledky analýzy a získané dáta následne vedci vyhodnotia a na ich základe laboranti ručne pripravia personalizované probiotiká.

„Pri príprave vedci kombinujú z viac ako 100 rôznych probiotických kmeňov baktérií a mikroorganizmov z vlastnej biobanky. Následná kúra upraví mikrobióm do zdravého, rovnovážneho stavu. Správne fungujúci mikrobióm účinne podporí liečbu chorôb, činnosť imunitného systému a celkové zdravie,“ priblížila projekt Lenka Kollerová.

Slovenskí vedci ako prví vyvinuli testy, ktoré rozlišujú britskú mutáciu koronavírusu
Slovenským vedcom sa podaril ďalší obrovský úspech. Ako prví na svete vyvinuli testy, ktoré dokážu odlíšiť britskú mutáciu koronavírusu. Veľký záujem o testy je aj v zahraničí. Čítať ďalej
27 | 01 | 2021 | Jozef Uhlárik ml.