„Nechajte otvoriť naše prevádzky, my hygienické predpisy dodržíme!“ volajú obchodníci
23 | 02 | 2021 I Jozef Uhlárik

Otvoriť kostoly, ale malé obchody nie?  S tým sa nestotožňujú obchodníci ani minister hospodárstva Richard Sulík. Spoločne volajú po tom, aby sa za dodržania všetkých opatrení prevádzky otvorili.


Pokus ministra práce Milana Krajniaka o povolenie bohoslužieb vyvolal na Slovensku okamžité reakcie. Medzi prvými sa ozvali obchodníci, ktorí majú svoje prevádzky zatvorené už mesiace, ale aj reťazce, ktoré nemôžu predávať celý sortiment. Otvoriť malé obchody či služby by odporúčal aj minister hospodárstva Richard Sulík, informuje portál dennikstandard.sk.
Obchodníci sú v prvej línii styku s ľuďmi, mali by byť prednostne zaočkovaní

Po otvorení všetkých potravinárskych aj nepotravinárskych predajní volá aj Zväz obchodu. Prirodzene, za prísnych hygienických podmienok. Prezident zväzu Martin Katriak navrhuje zrušiť aj otváracie hodiny pre seniorov, lebo sa využívajú len veľmi málo.

„Zväz obchodu volá po tom, aby boli otvorené všetky predajne, či potravinárske alebo nepotravinárske, ale za obmedzení, ktoré sú stanovené pre otvorené predajne. Teda prísne hygienické pravidlá či prísnych 15 metrov štvorcových na jedného zákazníka. Toto je záležitosť, ktorá sa dá vykonať,“ skonštatoval predseda zväzu Martin Katriak. Predstaviteľov zväzu sa nepáči ani skutočnosť, že do predajní môžu chodiť aj ľudia pozitívni na nový koronavírus. „My obchodníci sme v prvej línii spolu s lekármi, pretože sa každodenne stretávame s množstvom ľudí,“ prízvukujú obchodníci.

Zväz obchodu pred asi dvoma mesiacmi podal podnet na generálnu prokuratúru, týkajúcej sa vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva. Umožňuje chodiť na nákup do obchodov ľuďom pozitívnym na COVID. „Generálna prokuratúra podala proti tejto vyhláške protest, teda dala nám za pravdu,“ uviedol Katriak.

Pracovníci obchodu by sa podľa Konštiaka mali dostať aj do takzvanej kritickej infraštruktúry podobne, ako do nej pred pár týždňami boli parlamentom zaradení poľnohospodári. „Naše predavačky si zaslúžia byť zaradené do kritickej infraštruktúry, pretože od marca 2020 sú denno-denne vystavené v predajniach riziku nakazenia ochorením COVID-19. Obchody máme otvorené a sme tak v prvej línii, preto by sme mali mať prednostné právo byť zaočkovaní,“ podčiarkol Konštiak.

Sulík: Buď odškodnime prevádzky, alebo ich otvorme
11 | 02 | 2021 | editor01hd

Sú odvetvia maloobchodu, ktoré momentálne nemá zmysel nechať ďalej krachovať

Obchodníkov podporuje v ich úsilí aj Richard Sulík. „Detské oblečenie, kvety, nábytok sú odvetvia maloobchodu, ktoré momentálne nemá zmysel nechať ďalej krachovať. Predstavte si prepchatý supermarket a na druhej strane veľkometrážnu predajňu nábytku. Prečo jedno áno a druhé nie?“ napísal Sulík na sociálnej sieti.

Minister hospodárstva tiež oznámil, že bude presadzovať otvorenie týchto aj ďalších obchodov, kde sa dajú dodržať všetky hygienické opatrenia. „V obchodoch mohlo fungovať tak, že ak nemáte respirátor a chcete nakupovať, budete si ho vedieť kúpiť na mieste,“ dodal Sulík.

Sulík chce otvoriť obchody, nemôže sa už pozerať ako krachujú
Minister hospodárstva Richard Sulík začal presadzovať otvorenie niektorých maloobchodných prevádzok. Šéf koaličnej strany Sloboda a Solidarita to uviedol na svojej facebookovej stránke. Čítať ďalej
22 | 02 | 2021 | Diana Zaťková