Už aj Česi si uvedomujú, že Slovensko potrebuje vakcínu najviac zo všetkých
22 | 02 | 2021 I Diana Zaťková

Slovenský minister zahraničia Ivan Korčok v pondelok po príchode na zasadnutie Rady EÚ pre zahraničné veci uviedol, že najviac potrebuje vakcínu práve Slovensko. Rokovania diplomatov z členských krajín Európskej únie v Bruseli chce Korčok využiť na zatlačenie na EÚ kvôli tragickej situácie v krajine, všimol si český portál sputnik.cz.


"Obrátim sa na krajiny EÚ so žiadosťou, že ak majú vakcínu, ktorú v tejto chvíli nedokážu použiť, aby nám ju poskytli. Bol by to dobrý znak a symbol spolupráce na úrovni EÚ," zdôraznil Korčok.

Šéf slovenského diplomacie dodal, že si uvedomuje, že aj iné európske krajiny majú nedostatok vakcín, ale upresnil, že Slovensko, ktoré momentálne zaznamenáva najvyššiu úmrtnosť na covid-19 na počet obyvateľov, ju potrebuje najviac.

Premiér  Igor Matovič už skôr zverejnil na svojej facebookovej stránke príspevok pod názvom Pravda o Sputniku. Vo svojom komentári medzitým vyzval ministerstvo zdravotníctva, aby schválilo ruskú vakcínu čo najrýchlejšie. Matovič sa vyslovil k samotnému povoľovaciemu konaniu, ktoré, ako uvádza, slovenské štátne úrady nepovažujú za povinné v naliehavých prípadoch.

Zahraničie si všíma katastrofu na Slovensku. Toto si za klobúk nedáme!
Portál 1pluska si všimol, že zahraničné médiá javia o Slovensko čoraz väčší záujem. Radosť by ale naša vláda mala odložiť na neurčito, nejde totiž o nič pozitívne. Už celý svet vie, že sme najhorší. Čítať ďalej
22 | 02 | 2021 | Diana Zaťková


"Ministerstvo zdravotníctva každoročne vydáva tisíce povolenie používať neregistrované lieky, ktoré zachráni zdravie a život mnohých ľudí - a nikto nikdy nepomyslel na to, že by to spochybnil. Rovnako tak by dnes MZ mohlo udeliť povolenie na používanie Sputniku V, "napísal.

"Takže si to ujasnite," cituje sputnik.cz slovenského premiéra,  "ak niekto chce, aby sme počkali, až to EMA zaregistruje, kedy bude všetka kapacita výrobcu beznádejne vypredaná do konca roka ... V skutočnosti nechce žiadny Sputnik V ... Chce, aby sme sa aj naďalej spoliehali iba na mimoriadne oneskorené dodávky vakcín, ktoré boli uzavreté prostredníctvom spoločného obstarávania EÚ." 

Na záver svojho textu Matovič poznamenal, že nemožno zatvárať oči pred slobodou voľby pre občanov, keď 300 000 ľudí chce byť očkované ruskou vakcínou, aj keď ešte nebola registrovaná.

Remišová trvá na postoji k Sputniku, Pellegrini vidí divadlo vlády. Ak sa expremiér rozhodne pre vakcínu, dá sa očkovať aj Sputnikom
Štát je tu na to, aby zabezpečil, že vakcíny sú účinné a bezpečné, a na to existujú príslušné procesy. V diskusnej relácii TV Markíza Na telo to deklarovala podpredsedníčka vlády a ministerka pre investície SR Veronika Remišová (Za ľudí) v... Čítať ďalej
22 | 02 | 2021 | Gabriel Matta