Šok: Anglické spoločnosti nebudú prijímať nových ľudí bez očkovania
22 | 02 | 2021 I Ivan Mihale

V Anglicku už niektoré spoločnosti vyhlasujú, že nezaočkovaní adepti o zamestnanie nemajú
šancu. Ak sa nezaočkujú osoby v pracovnom pomere, budú prepustení. Vládny koordinátor
pre očkovanie však s postupom firiem súhlasí.


Odborové organizácie sú proti a žiadajú vládu, aby diskrimináciu riešila. Zdá sa, že doba slobodného rozhodovania je za nami.

Ide o to, že keď bude vakcína v Británii dostupná pre všetkých, niektoré firmy od svojich zamestnancov môžu očkovanie vyžadovať. Podľa britských právnikov túto podmienku v pracovnej zmluve zvažuje široké spektrum spoločností od prevádzkovateľov opatrovateľských služieb až po veľké nadnárodné skupiny, napísal denník Financial Times.

Príkladom je londýnska inštalatérska firma Pimlico Plumbers, ktorej zakladateľ Charlie Mullins otvorene vyhlasuje, že nezaočkovaní uchádzači o prácu sú mu ukradnutí. „Nové zmluvy začneme využívať o dva až tri mesiace. Ak ich ľudia nebudú chcieť podpísať, je to ich voľba, ale určite u nás nedostanú zamestnanie,“ povedal Mullins pre BBC.

Očkovanie vyžaduje aj britská opatrovateľská firma Barchester Healthcare. „Robíme všetko pre to, aby sme upokojili a povzbudili tých, ktorí sú pri vakcinácii zdržanliví. Dohliadame tiež na to, aby boli všetci noví pracovníci zaočkovaní,“ uvádza spoločnosť na svojich stránkach.

Existujú tu však aj právne prekážky. Napríklad britskí zákon o verejnom zdraví z roku 1984. Podľa neho sa nesmie nikto k absolvovaniu akéhokoľvek lekárskeho ošetrenia donútiť, čo sa vzťahuje aj na očkovanie. Proti sú aj spomínaný odborári. Vládu vyzvali aby tieto praktiky odmietla. Môže to byť diskriminačné a viesť k právnym sporom,“ citoval denník The Times šéfku britskej odborovej federácie Trades Union Congress Frances O'Gradyovú. Howard Beckett, asistent generálneho tajomníka odborovej organizácie Unite, označil praktiku za „hanebnú“.

 

Ústavný súd ČR zrušil časť uznesenia vlády zakazujúci maloobchodný predaj a poskytovanie služieb
Plénum Ústavného súdu Českej republiky (sudca spravodajca Vojtěch Šimíček) čiastočne vyhovelo návrhu skupiny senátorov a zrušilo niektoré ustanovenia uznesenia Vlády ČR z 28. januára 2021 o prijatí krízového opatrenia ktorým bol (až na výnimky)... Čítať ďalej
22 | 02 | 2021 | Imrich Kovačič