Smatana porovnal Britániu a Slovensko: Lockdown u nás nezaberá kvôli plošnému testovaniu!
22 | 02 | 2021 I Diana Zaťková

Britskou mutáciou odôvodňuje slovenská vláda fakt, že na Slovensku lockdown nezaberá. 

Analytik a bývalý šéf Inštitútu zdravotnej politiky Martin Smatana pre portál 1pluska porovnal Slovensko a Veľkú Britániu. Lockdown zabral aj v Nemecku, Dánsku či Írsku. Tak v čom je Slovensko iné?




„Mňa zaujal prípad Veľkej Británie a to z dvoch dôvodov: 1. Majú veľmi podobné opatrenia ako zaviedlo Slovensko začiatkom januára. 2. Z ostrovov pochádza britská mutácia, tak práve tam by mal lockdown najmenej nefungovať, či?," pýta sa odborník na sociálnej sieti. Od 4. januára, kedy prijali vo Veľkej Británii prísny lockdown im klesol počet nových prípadov o takmer 80%.

Smatana rozoberá dôvody, čo urobili inak. „Nepodmienili pohyb a aktivity pravidelným pretestovávaním," uviedol Smatana. Podľa Google mobility dát kleslo v Británii cestovanie verejnou dopravou oproti rovnakému obdobiu minulého roka o 65%, cestovanie do práce o 31% a do potravín či lekární o 11%.

Na Slovensku klesla verejná doprava v rovnakom období len o 47%, cestovanie do práce o 16% a do potravín len o 6%. Tieto rozdiely môžu podľa analytika súvisieť s mnohými faktormi, ako je dôvera ľudí v opatrenia, či ich forma komunikácie.

Andrej Danko: Mrzí ma, ak Peter Pellegrini o vakcíne Sputnik klame!
Dovoz vakcíny Sputnik V na Slovensko je témou týchto dní. Predseda SNS Danko však vo videu obviňuje expremiéra Pellegriniho, že o ňom klame a vyzýva ho na spojenie síl s jeho nástupcom Igorom Matovičom. Čítať ďalej
22 | 02 | 2021 | Jozef Uhlárik


„Mobilita na Slovensku ale od polky januára opäť rastie, a to podľa Google, Apple, či Waze dát. Premostenie masový skríning - nárast mobility – zmena správania ľudí s negatívnym testom - nárast prípadov je preto kľúčová hypotéza, prečo nám po začiatočnom úspechu prestal lockdown fungovať," predpokladá odborník.

Druhým dôvodom, prečo v Anglicku lockdown zaberá a u nás nie, môže byť aj to že sa nezamerali na kvantitu, ale kvalitu testovania.„Kvantita testov nie je očividne zárukou epidemiologických výsledkov. Británia pritom používa AG aj PCR testy. Rozdiel je v tom, že majú stanovenú stratégiu testovania a nejdú do necieleného testovania, ale jasných postupov, podporených trasovaním a izolovaním. Neexperimentujú a dodržujú zlatý epidemiologický štandard," vysvetľuje Smatana.

Baránek: Slová a príbehy lekárov o tom, prečo nemajú Ivermectin sú desivé
Verejnosť na Slovensku v ostatnom čase netraumatizuje len dovoz ruskej vakcíny Sputnik V, ale už dlhšie aj liek Ivermectin, na ktorého (ne)využívanie u nás sa zameral aj politický analytik Ján Baránek. Čítať ďalej
22 | 02 | 2021 | Jozef Uhlárik