Preplnené nemocnice, nedostatok zdravotníkov a znižujúca sa šanca na prežitie. Tak vyzerá Krajčího zdravotníctvo
22 | 02 | 2021 I Diana Zaťková

Slovenské nemocnice kolabujú. Naše zdravotníctvo prehráva svoj boj s pandémiou. A nie je to len problém s pľúcnou ventiláciou. My nemáme zdravotníkov! upozorňuje portál HN.


Šéf Inštitútu zdravotnej politiky Martin Smatana ešte na jar 2020 varoval, že počet vtedajších 550 ventilátorov treba zvýšiť. Na jar sme napokon pandémiu zvládli. Smatanov scenár sa však napĺňa teraz.

Ak sa v nemocnici stane, že všetky lôžka na ARO sú obsadené a pacienta nemajú ani kam previezť, nastáva hrôzostrašný scenár. „Potom už musí dochádzať k rozhodnutiu, koho zapojíme a koho nie,“ opisuje hovorca Nemocnice s poliklinikou v Brezne Karol Vojtko.

„Keď majú napríklad 50-ročného perspektívneho pacienta a 80-ročného s množstvom ochorení, a odrazu je len jedno voľné lôžko, tak naň, samozrejme, umiestnia toho perspektívnejšieho pacienta,“ vysvetlil. „Aj pre toho ďalšieho sa hľadá nejaké riešenie, niekedy sa nájde, niekedy sa, žiaľ, nenájde. Nemusíme si klamať, tí ľudia aj zomierajú. Niekedy je napojenie na pľúcnu ventiláciu len takým medzikrokom pred exitom pacienta,“ dodal Vojtko.

Smatana porovnal Britániu a Slovensko: Lockdown u nás nezaberá kvôli plošnému testovaniu!
22 | 02 | 2021 | Diana Zaťková


Viac prístrojov síce ministerstvo zdravotníctva vlani zaistilo, ale nezaškolilo dosť ľudí. Minister zdravotníctva Marek Krajčí minulý týždeň pri vyše troch stovkách pacientov s covidom na ventiláciách povedal, že takých lôžok máme voľných už len 52. Vláda preto požiadala o pomoc lekárov a sestry zo zahraničia.

Okrem toho, že zaostáva primárna starostlivosť pri prvotných príznakoch a nakazení často chodia do nemocníc už v pokročilom štádiu choroby, sme sa na ďalšiu vlnu aj zle pripravili. „Kľúčový problém u nás, bohužiaľ, nie je (po dokúpení) počet ventilácií, ale počet lekárov, ktorí by ich vedeli používať."

"Toto je otázka na zástupcov ministerstva zdravotníctva, či a ako postupovali pri preškoľovaní personálu,“ vysvetľuje pre HN Smatana, ktorý v Inštitúte zdravotnej politiky skončil vlani na konci apríla. Podobne tak svoje miesta opustili po nástupe Krajčího aj ďalší odborníci v sektore.

Medzi Matovičom a Sulíkom to znovu vrie! Hádka kvôli ruskému Sputniku
Premiér Igor Matovič nechce čakať na odobrenie vakcíny Sputnik V Európskou agentúrou pre lieky (EMA). Podľa neho by Slovensko mohlo prísť o dodávku dvoch miliónov vakcín, ktorú mal s ruskou stranou dohodnúť, informuje portál... Čítať ďalej
22 | 02 | 2021 | Diana Zaťková


Vláda minulý týždeň požiadala o výpomoc odborníkov z Únie. Má ísť o 10 lekárov a 25 sestier.  "Slovensko dostalo ponuku od Rakúska, na výpomoc by prišli vojenskí zdravotníci,“ ozrejmila Eliášová.

Nemocnice prijímajú chorých čoraz v ťažšom stave. Deje sa tak aj v hlavnom meste. Pripisuje sa to aj infekčnejšej britskej mutácii, ktorá sa potvrdila v úvode roka a teraz tvorí takmer tri štvrtiny prípadov.

„Univerzitná nemocnica Bratislava zaznamenala za posledné týždne zvýšený počet pacientov s ochorením COVID-19, ktorí majú ťažší priebeh a vyžadujú si hospitalizáciu. Reprofilizované lôžka pre COVID pacientov sú obsadené takmer na sto percent. Čo sa týka umelých pľúcnych ventilácií pre pacientov s koronavírusom, máme voľné ešte štyri prístroje,“ ozrejmila Eva Kliská, hovorkyňa nemocnice.

Baránek: Slová a príbehy lekárov o tom, prečo nemajú Ivermectin sú desivé
Verejnosť na Slovensku v ostatnom čase netraumatizuje len dovoz ruskej vakcíny Sputnik V, ale už dlhšie aj liek Ivermectin, na ktorého (ne)využívanie u nás sa zameral aj politický analytik Ján Baránek. Čítať ďalej
22 | 02 | 2021 | Jozef Uhlárik