Ponorka Belgorod, ničiaci obor, sa stáva neohrozeným pánom morských hlbín a pobrežných oblastí
22 | 02 | 2021 I Ivan Brožík

Belgorod je vízia Julesa Verna. Obrovská, najdlhšia ponorka sveta, ktorej posádka je schopná pracovať na morskom dne a ktorej výzbroj môže likvidovať celé pobrežné obytné či priemyselné zóny. jadrový gigant s jadrovými podvodnými dronmi s neobmedzeným dosahom a samozrejme, množstvom iných schopností.


Belgorodská jadrová ponorka so špeciálnym označením 09852 sa pripravuje na prvú ostrú plavbu. Ponorka je jedným z najambicióznejších ruských projektov stavby lodí. Je to najdlhšia ponorka na svete. Jej históriu i poslanie zaznamenal portál navyrecognition.com.


Zdroje ministerstva obrany Ruskej federácie podľa citovaného portálu uviedli, že Belgorod je v najvyššom štádiu pripravenosti na službu. Predbežné skúšky všetkých mechanizmov potvrdili ich technickú spoľahlivosť.



Belgorod bol vytvorený na boj proti hladinovým skupinám vojnových lodí. Po vyzbrojení jadrovými dronmi Poseidon však môže umelo vyvolať ničivú vlnu Tsunami, ktorá dokáže zlikvidovať pobrežnú infraštruktúru v páse hlboko do vnútrozemia.

TASS: Ruské jadrové torpédo Poseidon dosiahlo pod vodou až 200 km/h
Testy jadrového torpéda "Poseidon" potvrdili predtým uvedené vlastnosti jeho neobmedzeného rozsahu a maximálnu rýchlosť vyššiu ako 200 km / h, uviedli noviny Isvetija s odkazom na správu TASS. Čítať ďalej
08 | 02 | 2019 | Peter Králik


Oficiálne sa jeho stavba začala po rozpade Sovietskeho zväzu 24. júna 1992. V roku 1977 bola z dôvodu finančnej krízy zastavená. Po tragédii ponorky Kursk v auguste 2000 sa rozhodlo, že ho nahradí už rozostavaný Belgorod.

Stavbu obnovili 20. decembra 2012 novým projektom 09852. 23. apríla 2019 bola ponorka spustená na vodu pre finalizáciu jej stavby a technologické  skúšky. K námorníctvu sa pripojí do činnej služby v najbližšom období.

Ponorka počas stavby prešla veľkými zmenami. Trup sa predĺžil o 30 metrov kvôli novým oddielom. Belgorod sa stal najdlhšou ponorkou na svete. Nové oddelenia pojmú rôzne podvodné plavidlá pre prácu na morskom dne až v hĺbke šesť kilometrov, uvoľnia ich a prijmú zas späť.

Belgorod je prvým nosičom strategického jadrového bezpilotného dronu Poseidon. Musí podniknúť odvetný jadrový úder na potenciálneho protivníka v prípade, že zaútočí ako prvý. Obyvateľstvo, veľké mestá a priemyselné centrá sú obvykle sústredené na pobreží. Silný jadrový výbuch bude zničujúci a spôsobí tsunami.

Rusi vypúšťajú Poseidona, pod hladinou má rýchlosť 200 km za hodinu (video)
Jadrový podhladinový dron v podstate s neobmedzeným dosahom a s operačnou rýchlosťou viac ako 107 uzlov - to je Poseidon, nová výbava ruských ponoriek. Čítať ďalej
26 | 10 | 2020 | Ivan Brožík


Okrem Poseidonu Belgorod nesie aj niekoľko bezpilotných podmorských robotov. Môžu sa venovať výskumu v hĺbke 6 tisíc metrov. Ale - môžu nachádzať a likvidovať systémy sledovania ponoriek, ukladané armádami sveta na morskom dne.

Belgorod dokáže analyzovať pohyb ponoriek a reprodukuje ich akustické a magnetické polia. Vďaka tomu dokáže v hlbinách spôsobiť totálny chaos, vytvárať imaginárne obrazy ponoriek na miestach, kde sa nenachádzajú. Tak môže na presne vopred zvolené súradnice nalákať nepriateľské povrchové či podhladinové plavidlá bez toho, že by ich musel vyhľadávať aktívne.

Rusko tiež navrhuje postaviť podvodný systém sledovania Garmonia. Je to sada rýchlo nasadených senzorov detekcie cieľov na morskom dne. V čase mieru monitoruje zásoby ropy a zemného plynu. Garmonia dokáže nájsť cudzie predmety, ktoré môžu poškodiť vrtné súpravy. Počas vojny Garmonia úplne izoluje morské oblasti, kde operuje Belgorod a jeho Poseidony.

Belgorod môže prepravovať aj jadrové hlbinné plavidlá. Miniatúrne ponorky sú určené pre širokú škálu podmorských technických prác vo veľkých hĺbkach vrátane hľadania strateného vojenského majetku, detekcie a inštalácie rôznych podvodných senzorov, pripojenia a zničenia komunikačných káblov. Využitie rôznych systémov Belgorodu v ozbrojenom konflikte poskytne kontrolu nad rozsiahlymi morskými oblasťami a minimalizuje straty vojnových lodí a ponoriek. Zaručí tiež zničenie nepriateľských zbraní a území, z ktorých útočia.

Americkú diplomaciu mimoriadne "vyrušujú" ruské Poseidony
Ministerstvo zahraničných vecí USA vyjadrilo znepokojenie nad sfunkčnením systémov Poseidon v ruských ozbrojených silách Ruskej federácie. Čítať ďalej
14 | 11 | 2020 | Ivan Brožík