Podľa Američanov je ruský Su-57 prvým stíhačom na svete, vybaveným nadzvukovou raketovou muníciou (detailné video)
22 | 02 | 2021 I Ivan Brožík

USA reagovali na informácie o nedávnom testovaní stíhačky Su-57 s ostrým použitím nadzvukovej rakety. Predtým iba zhovievavo tvrdili, že ide o malé nadzvukové rakety "vzduch-zem". Tentoraz už berú ruský stroj vážne.


Americká tlač upozornila na skutočnosť, že teraz sa Su-57 stáva prvým bojovým lietadlom piatej generácie na svete, vyzbrojeným dokonca vysokonadzvukovými zbraňami . To mu umožňuje výzbrojou výrazne predčiť (podľa US zdrojov) americké F-22, F-35 a čínske J-20. Správy spoza oceánu sledoval web topwar.ru.



Americký publicista Thomas Newdick píše, že v blízkej budúcnosti možno očakávať prvé štarty hypersonických rakiet z ruskej stíhačky Su-57 piatej generácie.

Americká tlač zároveň pripomenula, že Rusko svojho času zaslalo Su-57 do Sýrie na testovanie. Testy sa potom označili ako úspešné. V tejto súvislosti americkí vojenskí experti naznačujú, že bojovníci Su-57 môžu opäť ísť na leteckú základňu Khmeimim v Sýrskej arabskej republike za účelom použitia najnovších hypersonických rakiet proti militantom. Môže to slúžiť ako na ďalšie testovanie Su-57 s novými zbraňami, tak na ničenie teroristov ISIS (zakázané v Ruskej federácii) vo viacerých oblastiach kontroly nad týmito gangmi na východe Sýrie.

Americká špecializovaná tlač naznačuje, že Su-57 môže v blízkej budúcnosti dostať aj protiradarovú raketu Kh-58UShK so širokopásmovou pasívnou navádzacou hlavou. V takom prípade ruský bojovník získa ďalšie schopnosti pri vykonávaní operácie, keď sú aktívne radary potenciálneho nepriateľa.

Bývalý taliansky pilot: Motory Su-57 znejú skôr ako siréna (HD ponúka video so zvukom)
Odborníci si v poslednom čase všímajú neobvyklý zvuk motorov stíhača SU - 57 počas letu. Nepodobá sa ničomu doteraz známemu v letectve, znie asi ako siréna. Čítať ďalej
21 | 02 | 2021 | Ivan Brožík