Pečivo už nebude také lacné, ako bolo! Zúfalí slovenskí pekári nevedia nájsť iné východisko
22 | 02 | 2021 I Timotej Dudka

Ceny za pekárske výrobky vrátane chleba či rožkov čoskoro vzrastú. Slovenskí pekári nedostávajú od vlády žiadnu pandemickú pomoc, a tak nedokážu ďalej znášať rastúce náklady, informuje Nový Čas.





„Úplne absentujúca pomoc štátu, obrovské náklady súvisiace s protipandemickými opatreniami a rekordné ceny potravinárskej pšenice drtivo doliehajú na slovenských pekárov. Ide doslova o prežitie slovenského pekárstva v krajine. Neostáva nám už nič iné ako zvýšiť ceny našich výrobkov. Ak okamžite nezasiahne štát, ktorý nám už pred pol rokom sľúbil pomoc, pekári budú musieť postupne otvárať dodávateľské zmluvy s obchodnými reťazcami a žiadať o zvýšenie odbytových cien,“ uviedol výkonný riaditeľ Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC) Milan Lapšanský.

Na svetových burzách vzrástla cena potravinárskej pšenice na 235 dolárov za tonu. „Cena pšenice a z nej vyrobenej múky, výrazným spôsobom ovplyvňuje produkčné kalkulácie pekárov, cukrárov i cestovinárov. Ak cena pšenice do konca mesiaca neklesne pod 200 USD za tonu, budú musieť ceny výrobkov z nej zdražieť. Pekári totiž aktuálne fungujú doslova na hrane a bez akejkoľvek pomoci štátu,“ dodal Lapšanský.

Rodina kajúcnika si prilepšila o 2,5 milióna eur. Prečo sa k tomu polícia odmieta vyjadrovať?
Pred nedávnom otriasla Slovenskom správa o samovražde kajúcnika Františka Böhma, ktorý bol obvinený zo spolupráce so zločineckou skupinou zvanou takáčovci. Jeho rodina si prilepšila o 2 a pol milióna eur, k čomu sa polícia rozhodla nevyjadrovať,... Čítať ďalej
22 | 02 | 2021 | Timotej Dudka