Odborníci tvrdia, že očkovanie detí môže byť kľúčom k potlačeniu Covidu
22 | 02 | 2021 I Diana Zaťková


Odborníci sú presvedčení, že očkovanie detí a dospievajúcich by mohlo byť kľúčom k potlačeniu pandémie. V nasledujúcich dňoch sa v klinických štúdiách začínajú testovať vakcíny Covid-19 u mladých ľudí, informuje Guardian.








Zatiaľ čo Covid-19 je spájaný s podstatne nižšou záťažou na úmrtnosť u mladých ľudí a existujú dôkazy o tom, že deti sa infikujú výrusom s menšou pravdepodobnosťou, úloha detí pri prenose je podľa Kráľovskej pediatrickej akadémie nejasná.

Kým nebudú všetci - vrátane detí - zaočkovaní, povedal v nedeľu člen vedeckej poradnej skupiny pre núdzové situácie (Sage) britskej vlády John Edmunds, stále existuje „významné riziko opätovného výskytu“ vírusu.

"Vírus môže tiež spôsobiť asymptomatické infekcie vo všetkých vekových skupinách, takže imunizácia detí v istom zmysle ochráni starších ľudí," dodal Stanley Plotkin, ktorý vynašiel vakcínu proti rubeole, vyvinul vakcínu proti rotavírusu a pomohol vyvinúť ďalšie vakcíny vrátane vakcín proti antraxu, detskej obrne a besnote.

Rodinná tragédia: Na koronavírus v krátkom čase podľahli zdravotná sestra aj jej manžel
Neuveriteľne smutný príbeh sa stal rodine Čenščákovej, kde krátko po smrti Františka na koronavírus teraz rovnakej chorobe podľahla aj jeho manželka Anna, zdravotná sestra. Čítať ďalej
22 | 02 | 2021 | Jozef Uhlárik


"Nedokážem si predstaviť, ako by sme vôbec mohli dúfať v eradikáciu vírusu, pokiaľ nie sme ochotní imunizovať väčšinu populácie," uviedol.

Vedci, ktorí stoja za vakcínou Oxford / AstraZeneca, zahájili strednú fázu štúdie, ktorá má otestovať ich vakcínu Covid-19 u detí vo veku od šesť do 17 rokov.

Ostatní výrobcovia vakcín Covid-19 tiež začali - alebo majú začať v priebehu tohto roka - vlastné štúdie u dospievajúcich a malých detí. Pfizer / BioNTech očakáva, že sa v najbližších mesiacoch podelí o údaje zo svojej štúdie 12- až 15-ročných a v pravý čas začne so štúdiou päť- až 11-ročných.

Preplnené nemocnice, nedostatok zdravotníkov a znižujúca sa šanca na prežitie. Tak vyzerá Krajčího zdravotníctvo
Slovenské nemocnice kolabujú. Naše zdravotníctvo prehráva svoj boj s pandémiou. A nie je to len problém s pľúcnou ventiláciou. My nemáme zdravotníkov! upozorňuje portál HN. Čítať ďalej
22 | 02 | 2021 | Diana Zaťková


Vedci očakávajú, že na rozdiel od dospievajúcich, ktorí majú relatívne podobné imunitné odpovede ako dospelí, si osoby mladšie ako 12 rokov budú vyžadovať potenciálne upravenú formuláciu alebo dávkovací režim.

Základným argumentom v prospech očkovania detí - okrem prevencie zriedkavých prípadov ťažkých chorôb a dlhého Covidu - je to, ako dobre sú vakcíny schopné brániť prenosu v rôznych variantoch. Existujú náznaky, že niektoré vakcíny povolené na použitie znižujú šírenie vírusu , ale údaje zatiaľ nie sú presvedčivé, varovali vedci.

Ak sa preukáže, že vakcíny majú dostatočne silný účinok na prenos - potom, ak sa predpokladá, že všetci dospelí budú v tomto roku naočkovaní, jedinými vekovými skupinami, ktoré do veľkej miery vedú k šíreniu choroby, budú mladí, zdôraznil pediatr  Rinn Song, klinický vedec z Oxford Vaccine Group.

Smatana porovnal Britániu a Slovensko: Lockdown u nás nezaberá kvôli plošnému testovaniu!
22 | 02 | 2021 | Diana Zaťková


Ďalším dôvodom na očkovanie detí by mohlo byť zabezpečenie vzdelávacích zariadení, dodal Adam Finn, profesor pediatrie z detského centra pre očkovanie v Bristole, ktorý je súčasťou tímu uskutočňujúceho pediatrické štúdie vakcín Covid-19 na univerzite v Bristole. "Ak preukážete, že imunizáciou detí môžete zaručiť vzdelanie ... a odstrániť riziko jeho narušenia, potom je to pre nich priamy prínos."

Avšak s obmedzeným arzenálom dodávok globálnych vakcín je kľúčovým argumentom proti očkovaniu mladých vekových skupín v blízkej budúcnosti to, že najskôr by sa mali očkovať rizikové skupiny.

Medzi Matovičom a Sulíkom to znovu vrie! Hádka kvôli ruskému Sputniku
Premiér Igor Matovič nechce čakať na odobrenie vakcíny Sputnik V Európskou agentúrou pre lieky (EMA). Podľa neho by Slovensko mohlo prísť o dodávku dvoch miliónov vakcín, ktorú mal s ruskou stranou dohodnúť, informuje portál... Čítať ďalej
22 | 02 | 2021 | Diana Zaťková