Evanjelický farár: "Vyjadrenie ministra je nešťastné, poškodzujúce meno cirkvi a veriacich, ako nejakej bandy pribrzdených diletantov"
22 | 02 | 2021 I Petra Demková

Evanjelický farár z Dobšinej sa nahneval. Nepáči sa mu vyjadrenie Milana Krajniaka o otváraní kostolov. Dôvodom nie je však nedostatok viery. „Vyjadrenie ministra mi príde skôr ako nešťastné, poškodzujúce meno cirkvi a veriacich ako nejakej bandy pribrzdených diletantov, pri ktorých vývoj skončil v 17. storočí. Snáď to bolo neúmyselné, ale určite to nebolo premyslené,“ napísal R. Gdovin.


„Ďakujem, pán minister Krajniak, za úžasnú reklamu, ktorú ste cirkvi spravili s tým otváraním kostolov a porovnávaním dnešnej situácie so situáciou z roku 1710. Naozaj ste nemusel, lebo to nebolo ani trefné ani šťastné. Už aj tak dnes mnohí pokladajú veriacich za spiatočníckych hlupáčikov,“ začína z ostra evanjelický svoj príspevok na sociálnej sieti farár z Dobšinej.

Nicholsonová: Je rok 2021 a Krajniak navrhuje otvoriť kostoly a žiadať o pomoc nebesá
Asi nikoho neprekvapí, že liberálnej poslankyni Lucii Ďuriš Nicholsonovej sa nepáči návrh ministra Krajniaka, aby sa otvárali kostoly. „...je rok 2021,“ píše, „pred troma dňami pristál na Marse prieskumník NASA Perseverance. V priebehu pár mesiacov... Čítať ďalej
22 | 02 | 2021 | Petra Demková


„Tým nechcem povedať, že nie som za otvorenie. Od farára by to znelo asi čudne, keby bol proti. Samozrejme, že som. Avšak nie za každú cenu a za akýchkoľvek okolností. Silu úprimnej modlitby som nikdy nepodceňoval. Viem o čom hovorím. No nie som za otvorenie kostolov iba preto, lebo niekto čaká, že sa stane zázrak tak ako pred 300 rokmi. Môže sa stať, ale rovnako sa stať nemusí,“ napísal farár ďalej.

„Aj po prvom jarnom lockdowne minulý rok nás do kostola prišlo iba toľko, koľko aj predtým stále chodilo. Nijaké extrémne navýšenie účasti sa nedialo. Ba dokonca nás v priemere chodilo menej. Takže ľudia s Božou pomocou zrejme akoby až tak veľmi nepočítali. Aspoň u nás Dobšinej je to minimálne tak. Mnohí skôr dúfajú v tzv. zázračný liek alebo vakcínu ako v Božiu pomoc. Snáď niekde inde je to inak,“ hovorí farár zo svojej skúsenosti.

„Preto mi také vyjadrenie ministra príde skôr ako nešťastné, poškodzujúce meno cirkvi (už aj tak dosť poškodené) a veriacich ako nejakej bandy pribrzdených diletantov, pri ktorých vývoj skončil v 17. storočí,“ nešetrí ministra farár. „Snáď to bolo neúmyselné, ale určite to nebolo premyslené. Potom vskutku majú pravdu všetci, ktorí povedia: keď sa majú otvoriť kostoly, tak aj všetko ostatné. A ja sa s nimi iba plne stotožňujem...“ zakončil svoj príspevok R. Gdovin.

Škandál: Minister Krajniak chce otvárať kostoly. Argumentuje zázrakom z roku 1710!
Na Slovensku zúri pandémia koronavírusu a počty mŕtvych sú štatisticky najvyššie na svete a minister práce uvažuje nad otvorením kostolov. Vo svojom statuse aj vysvetľuje, prečo. Čítať ďalej
22 | 02 | 2021 | Jozef Uhlárik