Chmelár: "Husák nebol čistá sviňa. RTVS falšuje slovenské dejiny"
22 | 02 | 2021 I Michal Filek

Eduard Chmelár protestuje proti tomu, že RTVS v relácii Slovenský panteón, "urobil z Gustáva Husáka čistú sviňu". Napísal to v statuse na svojom facebookovom profile.


"RTVS falšuje slovenské dejiny," píše na úvod známy analytik a vysvetľuje:





"Priatelia, ja už musím protestovať proti tomu paškvilu, ktorý vysiela verejnoprávna televízia pod názvom „Slovenský panteón“. Niečo tak tendenčné, skreslené, poprekrúcané a lživé som už dávno nevidel. Kým v prípade Andreja Hlinku zamlčali jeho podiel na fašizácii Slovenska, vymysleli si výrok o odsúdení Hitlera (ktorý v žiadnych prameňoch neexistuje, vymyslel si ho jeden neoľudácky historik, naopak – tento farár nacistického vodcu obdivoval) – z Gustáva Husáka urobili čistú sviňu a jeho štátnické zásluhy buď zamlčali alebo bagatelizovali."


Nebolo tam vraj nič o tom, že bol jedným z hlavných protagonistov SNP a autor najdôležitejšieho politického dokumentu Povstania, Deklarácie SNR - podľa nich to bol len jeden z mnohých povstalcov, pričom sa nezabudla pripomenúť banálna príhoda, že komunistu prichýlil farár.


Chmelár o neschválení Sputnika: "Je to špinavosť najvyššieho stupňa. Remišová bude niesť trestnoprávnu zodpovednosť!"
Len chudák robí rovnaké chyby dvakrát. Nahnevaný Eduard Chmelár si zobral na mušku veto Veroniky Remišovej k zámeru vlády nakúpiť ruskú vakcínu Sputnik V. A slová tentoraz vyberal bez servítky. "Pevne verím, že po tomto vystúpení "Proti ľuďom"... Čítať ďalej
18 | 02 | 2021 | Michal Filek


"Jeho hrdinské správanie pri mučení v päťdesiatych rokoch, keď sa ako jediný k ničomu nepriznal a nikoho neudal, pripísali nie sile jeho charakteru, ale jeho komunistickému fanatizmu. To, že bol otcom česko-slovenskej federácie, za ktorú bojoval od roku 1945 a za ktorú ho skoro umučili vo väzení, prešli lakonickou poznámkou, že vraj „komunisti prijali zákon o federácii, ktorý si aj Husák želal“. A, samozrejme, ani slovo o jeho zásluhe na ekonomickom pozdvihnutí Slovenska, na masívnej výstavbe bytov, fabrík a kultúrnych domov v každej dedine – stačí nálepka, že to bol normalizátor. Vrcholom všetkého bola úplne vymyslená historika o tom, ako ho arcibiskup Sokol na smrteľnej posteli vyspovedal, vrátil sa do lona cirkvi a dostal rozhrešenie. Je to čistá lož, ktorú mi osobne vyvrátil jeho syn Vladimír Husák!"


Chmelár nikdy som nespochybňoval jeho negatívnu úlohu v rokoch 1947 - 48 a počas normalizácie, ale nemôžeme si vraj zatvárať oči pred tým, že vykonal aj významné a pre tento národ pozitívne veci, ktoré z neho robia jedného z najväčších štátnikov 20. storočia - so všetkými kontroverziami, ktoré život politika prináša. Ale čo si, podľa neho, odnesie z dnešnej časti mladý človek neznalý dejín? Že to bol iba ctižiadostivý boľševický netvor, na ktorého treba zabudnúť? Takto chceme posilňovať historické vedomie?


"Už na začiatku som upozornil, že celý formát „panteónu“ je nešťastný, lebo zvádza k sakralizácii historických postáv, ich vykresleniu ako polobohov, ktorých treba len uctievať, nie skúmať, glorifikovať, nie kritizovať. Neviem však, prečo pri Gustávovi Husákovi zvolila RTVS opačný extrém – jeho vykreslenie ako diabla. Vysvetľujem si to tým, že realizačný tím tvoria katolícki ultrakonzervatívci. Historická realita je však vždy zložitejšia. Takto slovenské dejiny vykladať nemožno, nič to o nás nepovie, nie je to ani objektívny, ani vedecký prístup, ale čisto ideologický, ktorý sme zažili už v minulom režime. Musím preto na plné ústa povedať, že RTVS falšuje slovenské dejiny."


Chmelár: Minister môže jediným podpisom poviliť Sputnik V na Slovensku. Prečo zámerne klamú?
Eduard Chmelár sa v najnovšom stastuse na facebooku zamyslel nad geomopolitickými hrami okolo vakcíny Sputnik V, ktoré vedú niektorí naši politickí predstavitelia, ale aj médiá. Používajú pritom zámerné klamstvá a v čase, kedy nám tu zomierajú... Čítať ďalej
18 | 02 | 2021 | Michal Filek