Andrej Danko: Mrzí ma, ak Peter Pellegrini o vakcíne Sputnik klame!
22 | 02 | 2021 I Jozef Uhlárik

Dovoz vakcíny Sputnik V na Slovensko je témou týchto dní. Predseda SNS Danko však vo videu obviňuje expremiéra Pellegriniho, že o ňom klame a vyzýva ho na spojenie síl s jeho nástupcom Igorom Matovičom.


Slováci, a už aj väčšina politikov, volajú po dovoze zatiaľ oficiálne neschválenej ruskej očkovacej látky Sputnik V, ktorá má byť najúčinnejšou zo všetkých, ktoré na trhu sú. Hmlu okolo nej zatiaľ nedokázal rozptýliť ani premiér Matovič, ba jeho predchodca Pellegrini dnes v televíznej debate uviedol, že požadované množstvo dva milióny kusov od Ruska nedostane. A práve tento várok zamrzel Andreja Danka tak, že mu vo videu na sociálnej sieti zanechal odkaz.
Rusko je schopné dodať nám dva milióny kusov vakcíny, ale postupne, tvrdí Danko

„Mrzí ma, ak sa o Sputniku na Slovensku klame,“ začína svoje video Danko, podľa ktorého mu štyri týždne dozadu, po návšteve maďarského ministra zahraničných vecí Szijjárta, zavolal príslušný ruský minister a bolo mu ľúto, že Slovensko nie je vo várke štátov, ktoré si Sputnik objednajú.

„Začal som Igora Matoviča vyzývať, a po dvoch týždňoch Igor Matovič predsa len kontaktoval príslušné ministerstvo. Sputnik nie je možné doviesť bez súčinnosti vlády každého štátu. Igor Matovič vládne a len on má kompetenciu Sputnik doviesť,“ konštatuje Danko a vzápätí dodáva: „Samozrejme, keby sme vládli my, tak tu Sputnik dávno je.“ Ak je očkovacia látka Sputnik jediný spôsob ako zastaviť koronu, nech podľa Danka majú Slováci k dispozícii najlepšiu očkovaciu látku.



„Možno to dopadne ako pri tetanuse, že sa inak zastaviť nedá,“ vraví vo videu šéf SNS, ktorého mrzí, že dnes klamal v televízii aj Peter Pellegrini. „Nechápem to, pretože nie je pravda, že by Rusi nevedeli dodať potrebné množstvo Sputniku. Samozrejme, že aj Maďarsku prišlo najskôr pár desať tisíc kusov, a až potom, v mesačných intervaloch, im budú chodiť zvyšné dávky. Aj Slovensko má možnosť mať taký objem očkovacích látok zhruba ako Maďarsko, a to je približne dva milióny,“ vysvetľuje Danko a konštatuje, že teraz Igor Matovič neklame, ale mrzí ho, ak sa ku klamstvám uchyľuje bývalý predseda vlády Peter Pellegrini.

„Takéto klamstvá ubližujú dodávke Sputnika, takáto neinformovanosť môže poškodiť záujmy Slovenska. Vyzývam ich oboch, aby sa spojili, aby spojili všetky kontakty tak, ako to núkam ja, a aby sme urobili všetko pre to aby Sputnik V bol v čo najkratšom čase na Slovensku,“ vyzýva Andrej Danko na záver videa Matoviča aj Pellegriniho k vzájomnej spolupráci.

Danko: Verím, že Matovič neťahá Rusov za nos, že úspešne dotiahne nákup Sputniku
Predseda SNS Andrej Danko dúfa, že premiér Matovič dotiahne nákup ruskej vakcíny Sputnik V do úspešného konca. "Igor Matovič si samozrejme musí počkať aj na niektoré telefonáty z Bruselu. Uvidíme či naberie odvahu postaviť sa Bruselu a nakúpi... Čítať ďalej
20 | 02 | 2021 | Jozef Uhlárik