Cena ropy sa koncom 2021 môže vyšplhať na 100 dolárov za barel
21 | 02 | 2021 I Ivan Brožík

Donedávna bol trh rád, ak sa cena ropy dostala nad 25 dolárov za barel. Cena surovej ropy Brent výnimočne vyskočila na 64 - 65 dolárov. JPMorgan však predpovedá zvrat. Cena sa môže vyšplhať na 100 dolárov za barel.



Astronomický skok


"Ropa môže do konca roku 2021 preskočiť cenu 100 dolárov za barel," cituje zdroj portál topwar.ru. Popredný analytik spoločnosti JPMorgan Christian Malek naznačil, že do konca roka by
Ruská centrálna banka nevylučuje ďalšiu vlnu pandémie a ani nízke ceny ropy
Pri hodnotení rizík pre ruskú ekonomiku finančný regulátor krajiny varoval, že nová vlna Covid-19 môže mať za následok nižšie ceny ropy a hlbší ekonomický pokles, informuje portál RT. Čítať ďalej
14 | 09 | 2020 | Marek Molnár
mohli dosiahnuť psychologickú úroveň 100 dolárov.

"Podľa experta významnej inštitúcie by sa takáto predpoveď pred tromi alebo štyrmi mesiacmi zdala neuveriteľná, ale teraz sa dokonca môže ukázať ako dosť skromná," píše topwar.ru.

Po výbuchu plynovodu pri Damašku ostala celá Sýria bez elektrickej energie
Výbuch na plynovode v blízkosti sýrskeho hlavného mesta Damašk v nedeľu neskoro večer spôsobil výpadok prúdu v celej Sýrii. Čítať ďalej
24 | 08 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR

Znižujú sa zásoby, ceny rastú


Iní analytici sa domnievajú, že v súvislosti s dlhou chladnou zimou v Európe a Severnej Amerike môžu zásoby uhľovodíkových palív klesnúť na minimálne hodnoty. Znižovanie rezerv je už zjavné. Napríklad vo Francúzsku úroveň zásob plynu klesla od roku 2016 na minimum a naďalej klesá. Problémy prináša aj situácia na trhu s takzvanou zelenou energiou. V Európe, Kanade a USA zamrzli tisíce veterných turbín, keď boli solárne panely pokryté snehom. Dopyt po uhľovodíkových palivách teda iba rastie. Len v americkom Texase už čelia asi 2 milióny ľudí nedostatku paliva.

Francúzski analytici sú podľa JPMorgan presvedčení, že ak sa situácia nezmení, potom cena ropy do marca vyskočí na 70 dolárov za barel. Do konca roka sa môže opäť zdvojnásobiť. Signálom toho sú obavy v mnohých veľkých krajinách z nedostatku energetických zdrojov. Nespoliehajú sa na takzvané obnoviteľné zdroje energie, nielen pre priemysel, ale dokonca ani pre vykurovanie domov.

Zelené ilúzie


Na tomto pozadí západní ekológovia podľa topwar.ru naďalej hľadajú vinníkov, ale nie tam, kde skutočne sú. Píšu o „klimatickej vojne". Je to iba ďalší útok západných konšpiračných teoretikov. Pre zelených je ťažké pripustiť zrejmý fakt, že svet bude ešte dlho závisieť od ropy, plynu, uhlia a jadrovej energie. "To si však pseudo ekológovia a taktiež pseudo intelektuáli v súčasnosti odmietajú priznať," dodáva topwar.ru.

Koniec éry prenosu energie cez kábel?
21 | 11 | 2020 | Diana Zaťková