Nie rakovine: Na Slovensku chýba až 78 percent moderných onkologických liečiv!
21 | 02 | 2021 I Petra Demková

Na Slovensku chýba v systéme až 78 percent onkologických liečiv. Európske štáty vďaka nim úspešne kontrolujú pokročilé metastatické nádory pľúc, informuje riaditeľka organizácie Nie rakovine.


„Už nevládzeme prijímať zúfalé prosby pacientov, cez akú protekciu získať liek, ktorý im neschválili,“ popisuje situáciu na Slovensku riaditeľka nadácie Jana Pifflová Španková.


Združenie Nie rakovine bije na poplach: Na schválenie preplatenia imunoterapie sa čaká štyri mesiace
Združenie Nie rakovine už od začiatku opatrení proti Covid-19 bije na poplach. Rakovina sa nediagnostikuje včas a pacienti sa nevedia dostať k liečbe. Jana Pifflová Španková upozorňuje, že na schválenie imunoterapie sa čaká až štyri... Čítať ďalej
10 | 02 | 2021 | Petra Demková

Aká je cena života na Slovensku?


„Aká je cena života onkologického pacienta na Slovensku? Náš štát ju už stanovil presne. Ak sa do nej liečba vašej diagnózy nezmestí, nedostanete ju. Šancu na ďalšie - možno aj roky, s niektorou z inovatívnych liečieb vám neudelia. V susednej krajine na nich kvalitne žijú mnohí onkopacienti? Nevadí. U nás je to takto,“ prekvapuje Pifflová Španková.

„A keď čítate rozhodnutie o vašom bytí a nebytí - žasnete, lebo medzi riadkami vám dôjde, že sa štátu neoplatí liečiť vás. Pripíšu ešte aj správu o úrovni medicíny, ktorú tu nemáme, pardon, lepšie povedané o zdravotnej politike: Liek ktorý vám onkológ vybral, my tu na Slovensku nemáme v systéme, preto vám ho nemôžeme dať, ani zaplatiť!“ konštatuje riaditeľka.

Už nevládzeme prijímať zúfalé prosby


Rakovina je všade rovnaká, píše ďalej. Dostupnosť liečby nie. „Na Slovensku nemáme v systéme až 78 percent onkologických liečiv, ktorými európske štáty úspešne kontrolujú pokročilé metastatické nádory pľúc, mechúra, prsníkov, hrubého čreva, vaječníkov, obličiek, hlavy a krku, krčka maternice. Dokonca pre niektoré z nich neexistuje u nás iná alternatíva,“ upozorňuje Pifflová Španková na smutný fakt.

Košický mafián Borža zomiera, súd mu prerušil väzenie. Prečo tak nekonali v prípade gen. Lučanského?
21 | 02 | 2021 | editor01hd


Podľa nej je desivé, že u nás sa nepovažujú nové technológie, lieky, operačné metodiky za investíciu do lepšej, kvalitnejšej spoločnosti ako v susedných krajinách. „Pacient prežije naplno ešte ďalšie roky, pracuje, platí dane, vychová deti, učí ich dištančne, nečerpá sociálne dávky, je prínosom,“ vymenúva plusy. „Už nevládzeme prijímať zúfalé prosby pacientov - ako napísať odvolanie, cez akú protekciu získať liek, ktorý im neschválili. A či pacientovi lekár hovorí pravdu," uvádza Pifflová Španková.

Žiadajú okrúhly stôl


Informuje, že náš systém robí problémy dokonca aj skvelým lekárom - onkológom a iným odborníkom s viacerými atestáciami, ktorí za tento stav nemôžu a robia pre pacientov to najlepšie. Deje sa to podľa nej pri všetkých diagnózach.

„Riešenie je možné už len systémové. Nekonanie a odsúvanie riešenia situácií v onkológii už nie je na mieste,“ hovorí riaditeľka a žiada okrúhly stôl s ministrom, poisťovňami, odborníkmi, lekármi, ekonómami, dotknutými subjektmi. Nie však len so sľubmi, ako minulý rok.

Blaha: Vyjadrenia Matoviča vo vzťahu k poslancovi Petrákovi bojujúcemu s kovidom, to je absolútne dno
20 | 02 | 2021 | sefredaktor