"Nechcú uznať autoritu Ruska!" Lavrov vysvetlil postoj Západu k vakcíne Sputnik V
21 | 02 | 2021 I Timotej Dudka

Rozšírenie ruskej vakcíny proti koronavírusu Sputnik V a ďalších zvyšuje autoritu Ruska na medzinárodnej scéne. A to na Západe nechcú, portál Srspol.sk. cituje ruského ministra zahraničia Sergeja Lavrova.


Ako poznamenal šéf ruskej diplomacie, na Západe chápu, že ruská vakcína je "ak nie najlepšou, potom určite medzi prvými. Inak by nebolo toľko žiadostí o vakcínu, a tie exponenciálne rastú. Na druhej strane chápem, že samotný fakt rozšírenia Sputnika V a ďalších ruských vakcín, ktoré už čoskoro vyjdú na medzinárodný trh, znamená zvýšenie autority a reputácie Ruska na medzinárodnej scéne. A to nechcú," uviedol v rozhovore pre RBK-TV.

Podľa jeho slov chce veľa európskych krajín počkať, kým nebude Sputnik V certifikovaný v Európskej agentúre pre lieky. "V Maďarsku veria, že sú už pripravení sa tým zaoberať, dodávky začínajú. Počet žiadostí z Európy neustále rastie. V podstate pred pár dňami došla žiadosť od monackého kniežaťa Alberta II. Monackého na dodávku vakcín pre celú populáciu Monaka. Po tom, čo boli zverejnené vedecké hodnotenia nezávislých štruktúr, musia na Západe uznať, že je vakcína dobrá. Aj tak však pokračujú pokusy ju zdiskreditovať," dodal.

Kronen Zeitung: Slováci dostanú Sputnik aj napriek vetu
Hoci sa slovenská vláda len vo štvrtok vyslovila proti obstaraniu ruskej vakcíny Sputnik V, slovenský premiér Igor Matovič teraz avizoval, že krajina nakúpi dva milióny dávok. Veto najmenšej vládnej strany sa tak minulo účinku, informuje vo... Čítať ďalej
20 | 02 | 2021 | Ingrid Vrabcová


Ruská vakcína proti COVID-19

Dňa 11. augusta 2020 Rusko ako prvá krajina na svete zaregistrovalo vakcínu proti ochoreniu COVID-19 vyvinutú v Ústave epidemiologického a mikrobiologického výskumu Nikolaja Gamaleji v spolupráci s Ruským fondom priamych investícií a Ministerstvom obrany RF. Vakcína dostala názov Sputnik V.

Bezpečnosť vakcíny bola potvrdená vo výskume, ktorý sa skladal z dvoch fáz a zahŕňal 38 dobrovoľníkov. Bolo zistené, že všetci tí, ktorí vakcínu dostali, si vyvinuli imunitu voči infekcii. Riaditeľ Ústavu NF Gamaleji Alexander Ginzburg uviedol, že používanie vakcíny medzi občanmi bude povolené po tretej fáze výskumu prípravku. O vakcínu už prejavilo záujem veľa iných krajín, podľa ruského ministra zdravotníctva musí byť však najprv vyrobených dostatok dávok pre vnútorný trh. Ako prvý získajú možnosť zaočkovať sa tí, ktorí pracujú s nakazenými a ľuďmi z rizikových skupín. Hromadné očkovanie v Rusku začalo v druhom decembrovom týždni.

Vedecký časopis The Lancet skôr zverejnil výsledky tretej fázy klinických testov vakcinačnej látky Sputnik V. Tie potvrdili jej vysokú účinnosť a bezpečnosť. Sputnik V je bezpečný, účinný a poskytuje plnú ochranu proti závažným prípadom ochorenia COVID-19. To je hlavný záver publikácie v časopise The Lancet. Tretia fáza klinického testovania zabrala ruským imunológom niekoľko mesiacov a zapojilo sa do nej 19 866 dobrovoľníkov. Jej výsledky potvrdili, že vakcína je účinná na 91,6%.

Ako oznámili na ruskom ministerstve zdravotníctva, táto dvojnásobná schéma umožní vytvoriť dlhodobú imunitu až na dva roky.

Vakcína Sputnik V už bola schválená vo viac ako 20 krajinách. Podľa údajov Ruského fondu priamych investícií sa ruská vakcína radí medzi prvú trojku svetových vakcín proti COVID-19.

Ako hrach na stenu: zamestnávatelia vyzvali vládu, aby schválila ruskú vakcínu Sputnik V
Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení SR (AZZZ) vyzvala vládu, aby schválila ruskú vakcínu Sputnik V, informuje AZZZ. Apel zamestnávateľov bol však len hádzaním hrachu na stenu, pretože vláda ho odignorovala a nákup ruskej vakcíny... Čítať ďalej
19 | 02 | 2021 | Marek Molnár