Najrizikovejšími povolaniami z hľadiska možnej nákazy kovidom sú baníci, hasiči, policajti a učitelia
21 | 02 | 2021 I sefredaktor
Z analýzy českého Informačného systému infekčných nemocí (ISIN) vyplýva, že najväčšiemu riziku nákazy Covidom 19 pri výkone povolania  sú vystavené bezpečnostné zložky (hasiči, záchranári, policajti) a pedagógovia (učitelia a pracovníci v školstve). Riziko nákazy na pracovisku dosahuje pri hasičskom povolaní až 79,2 percenta a v prípade pedagóga 74,9 percenta.

Na úplnom vrchole rebríčka rizikových povolaní sú baníci (93,5%). Analýza dát ISIN Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR odhalila, že z každých tisíc hasičov sa nakazilo 260 a z tisícky učiteľov je infikovaných  178.

Na opačnom konci rebríčka figurujú povolania ako predavač/ka (riziko 64,5%), stavebníctvo (58,7%), poľnohospodárstvo (52,7%), "Najbezpečnejšími" z hľadiska rizika povolaním sú samostatne zárobkovo činné osoby (SZČO - 26,6%)

Obrázok
Z ďalších povolaní napríklad IT pracovníci podľa analýzy musia čeliť riziku ohrozenia 46,4%,  administratívni pracovníci 60,2% , pracovníci v gastronómii 59,3% či v kultúre - 62% . Najviac nakazených v absolútnych číslach vykazuje český systém v priemyselnej výrobe - 60 456  infikovaných a v administratíve -  45 653 infikovaných.


Zatiaľ nie je známe, či relevantnými údajmi disponuje aj Slovensko, vzhľadom na geografickú blízkosť ČR, štruktúru hospodárstva a podobný životný štýl je však pravdepodobné, že k podobnému výsledku by sa dopracovalo aj Slovensko.