Viete, ako dlho ste po prekonaní COVID-19 imúnny? Zistenia vedcov vás isto potešia
20 | 02 | 2021 I Jozef Uhlárik

Prekonali ste COVID-19? Ak áno, mali by ste byť proti nemu istý čas imúnny. Výsledky novej štúdie vás určite potešia.


Pri jednom z najväčších a dlhodobých výskumov sa zistilo, že imunita získaná prekonaním ochorenia COVID-19 je pomerne stabilná. Rakúska štúdia na obyvateľoch tirolského strediska zimných športov Ischglu ukázala, že pri 90 percentách spomedzi tých, u ktorých potvrdili protilátky vlani v apríli, zistili aj v novembri imunitu proti infekcii. Štúdiu pred pár dňami zverejnila lekárska univerzita v Innsbrucku, uvádza portál spravy.rtvs.sk.
Imunita na koronavírus je pomerne stabilná aj po pol roku

Tirolské stredisko zimných športov Ischgl sa vlani stalo jedným z prvých ohnísk pandémie v Európe. „Dobré správy z Ischglu,“ komentoval výsledky štúdie rektor innsbruckej univerzity Wolfgang Fleischhacker. To, že imunita pretrváva, je podľa neho veľmi povzbudzujúce. U 801 ľudí, ktorí sa vlani v apríli zúčastnili štúdie, sa preukázala séroprevalencia – početnosť výskytu protilátok v krvi na úrovni 51,4 percenta. V novembri, teda o sedem mesiacov neskôr, to bolo 45,4 percenta.

„Takmer 90 percent z tých, ktorí boli imúnni v apríli, mali protilátky aj v novembri,“ povedala podľa agentúry Reuters virologička Dorothee van Laerová, jedna z hlavných spoluautoriek štúdie a dodala, že napriek miernemu poklesu koncentrácie protilátok môžeme povedať, že imunita je pomerne stabilná. Lekárska univerzita v Innsbrucku tvrdí, že jej štúdia bola jednou z najväčších svojho druhu a pokrývala jedno z najdlhších období.

Covidová imunita sa vyskytuje u dospelých šesť mesiacov po prvej infekcii, naznačuje štúdia
Štúdia naznačuje, že bunková imunita (T-bunky) proti vírusu, ktorý spôsobuje Covid-19, bude pravdepodobne prítomná u väčšiny dospelých šesť mesiacov po primárnej infekcii, pričom hladiny sú podstatne vyššie u pacientov so symptómami, informuje... Čítať ďalej
03 | 11 | 2020 | Diana Zaťková