Ruský Sputnik V to u Slovákov jasne vyhral, úplne prepadli Číňania
20 | 02 | 2021 I Jozef Uhlárik
Slováci najviac dôverujú ruskej vakcíne Sputnik V. Podľa výsledkov exkluzívneho prieskumu, ktorý prezentoval portál dennikstandard.sk, najhoršie dopadla čínska vakcína.

Najviac, až 28,6 % opýtaných, odpovedalo, že im je to jedno a veria všetkým úradne schváleným vakcínam, ale až 22,6 % opýtaných odpovedalo, že sa očkovať nechce.

Najviac, 16,7 % opýtaných preferuje ruský Sputnik V, za ním sa umiestnili nové mRNA vakcíny od firiem Pfizer/BioNTech a Moderna, ktoré preferuje 13,3 % Slovákov.

O poznanie horšie dopadla klasickým spôsobom funkčná vakcína od firmy AstraZeneca, ktorú by využilo 5,3 % ľudí a úplne nedôveryhodná je medzi Slovákmi čínska vakcína Sinopharm, ktorou by sa dalo zaočkovať len 0,4 % oslovených.

Respondenti mali možnosť vybrať si jednu z ponúknutých odpovedí: (a) je mi to jedno, verím všetkým úradne schváleným vakcínam, (b) vybral/a by som si novú mRNA vakcínu zo Západu od firiem Pfizer alebo Moderna, (c) vybral/a by som si klasickú vakcínu zo Západu od dodávateľa AstraZeneca z Oxfordu, (d) vybral/a by som si klasickú vakcínu z Ruska, Sputnik, (e) vybral/a by som si čínsku vakcínu Sinopharm, (f) nedám sa očkovať, (g) neviem alebo nechcem na otázku odpovedať.

Víťazstvo ruského Sputnika má politický rozmer. Prvý štát, ktorý umožnil očkovanie Sputnikom na svojom území, bolo Maďarsko. Orbán za to čelil výsmechu a ironickým poznámkam. Situácia sa rýchlo zmenila potom, ako časopis Lancet publikoval štúdiu o vyše 90-percentnej účinnosti ruskej vakcíny. Nemecko a ďalšie západné krajiny následne pripustili používanie Sputniku na svojom území.

Ako hrach na stenu: zamestnávatelia vyzvali vládu, aby schválila ruskú vakcínu Sputnik V
Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení SR (AZZZ) vyzvala vládu, aby schválila ruskú vakcínu Sputnik V, informuje AZZZ. Apel zamestnávateľov bol však len hádzaním hrachu na stenu, pretože vláda ho odignorovala a nákup ruskej vakcíny... Čítať ďalej
19 | 02 | 2021 | Marek Molnár