Ruskú vakcínu Sputnik chce už aj vláde večne oddaný Mikas
20 | 02 | 2021 I editor01hd
Hlavný hygienik Ján Mikas berie na vedomie rozhodnutie vlády nenakúpiť ruskú vakcínu Sputnik. Cez hovorkyňu však odkázal, že odporúča čo najskorší nákup tejto očkovacej látky, informuje portál 1.pluska.sk.

Nákup ruskej vakcíny Sputnik je jediné riešenie ako prekonať nedostatok iných očkovacích látok, myslí si Mikas.

„Sme v situácii, kedy zazmluvnené firmy neplnia dohodnuté dodávky vakcín registrovaných Európskou liekovou agentúrou (EMA) a hráme o čas. Vzhľadom na tento fakt vystalo ďalšie možné riešenie, a to zamerať pozornosť aj na nákup vakcín, ktoré ešte nemajú centrálnu registráciu EMA," povedala hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZS) Daša Račková.



Zdôraznila, že ak by medzitým EMA zaregistrovala vakcínu Sputnik V, bude o ňu veľký záujem. Slovensko tak môžu predbehnúť iné štáty. „Ak by sme ju mali nakúpenú, Slovensko by ju už bez zbytočného odkladu mohlo zaradiť do očkovacej stratégie a používať na očkovanie," uzavrela Račková.



Blaha: Remišová a Matovič sú popletení extrémisti - človek si až nevie vybrať, kto z nich je viac zadubený
19 | 02 | 2021 | sefredaktor


ÚVZ odporučil vláde nákup vakcíny Sputnik V a získať od výrobcu čo najviac relevantných informácií, aby bolo možné zhodnotiť údaje o kvalite, účinnosti a bezpečnosti vakcíny.




Hlavný hygienik SR Ján Mikas rozhodnutie vlády nenakúpiť ruské vakcíny berie na vedomie. Slovensko sa podľa neho nachádza vo vážnej epidemiologickej situácii. Za najefektívnejší spôsob jej zvládnutia považuje čo najskoršie zaočkovanie čo najväčšej časti ľudí. Zabezpečenie dostatočného množstva účinných a bezpečných vakcín v čo najkratšom čase preto považuje za nevyhnutnosť.

Krajčí: Z funkcie neodstúpim. Som nenahraditeľný
Na ministra zdravotníctva Mareka Krajčího sa v poslednom čase doslova valí vlna kritiky najmä za zlý a nezvládnutý boj s koronavírusom. On však odstúpiť nechce, pretože nevidí za seba adekvátnu náhradu. Čítať ďalej
19 | 02 | 2021 | Jozef Uhlárik