Prekvapivé zdravotné benefity, ktoré prináša single život
20 | 02 | 2021 I Timotej Dudka

Máte pocit, že okolo seba máte samé šťastné a spokojné páry, ktoré sa práve zasnubujú, prípadne čakajú potomka? Potom možno prepadáte beznádeji a bojíte sa, že už navždy zostanete sama. Pravdou ale zostáva, že na single život možno nazerať aj pozitívnou optikou. Podľa odborníkov totiž život bez partnera prináša hneď niekoľko zdravotných benefitov, informuje portál Novinky.cz.




K samote môžete pristupovať dvoma spôsobmi. Buď sa celé dni budete ľutovať a závidieť spokojným párom, alebo single život začnete vnímať s nadhľadom a štipkou humoru. Ak ste sa rozhodla pre druhú možnosť, potom by ste mali vedieť, že sa slobodným životom ide ruka v ruke niekoľko zdravotných benefitov.




Je menej pravdepodobné, že priberiete




Vyzerá to, že slobodný život hrá do kariet všetkým ženám, ktoré si striktne strážia postavu. Zo štúdie uverejnenej v roku 2013 v časopise Health Psychology vyšlo najavo, že ľudia v šťastnom manželstve majú tendenciu priberať na váhe.





Austrálska štúdia publikovaná v časopise Body Image zasa naznačila, že ženy, ktoré sa pred svadbou cítili pod tlakom, aby schudli, pribrali na svojej hmotnosti v prvých šiestich mesiacoch po svadbe.


Slová, ktoré sú hnacím motorom a spojivom vzťahu
Ideálny vzťah je snom každého človeka. Nájsť onú spriaznenú dušu, s ktorou vydržíme po celý život. Čo je podľa odborníkov tajnou ingredienciou vzťahov, ktoré pretrvávajú roky? Ako píše portál Novinky.cz, snáď každý človek, a je jedno akého... Čítať ďalej
05 | 02 | 2021 | Timotej Dudka





Pravdou zostáva, že tento fakt môže súvisieť aj s tým, že slobodní ľudia pravidelnejšie cvičia. "Mnoho slobodných mužov a žien sa stará o svoje zdravie a blahobyt. Cvičí, zdravo sa stravujú a celkovo vyznávajú zdravý životný štýl," hovorí Bella DePaulová, výskumníčka z Kalifornskej univerzity.





Tento názor potvrdil britský prieskum uskutočnený v roku 2011, ktorý odhalil, že 76% ženatých mužov a 63% vydatých žien nespĺňa odporúčaných 150 minút fyzickej aktivity týždenne.


Máte viac blízkych priateľov




Možno ste si sama všimla, že zatiaľ čo vaše zadané kamarátky spočítajú priateľov na prstoch jednej ruky, vy okolo seba máte nespočetné množstvo blízkych ľudí, na ktorých sa kedykoľvek môžete obrátiť. Podľa štúdií to navyše vyzerá, že single ľudia majú tendenciu udržiavať blízke vzťahy s rodinou.





"Slobodní ľudia, najmä slobodné ženy, majú široké siete priateľov, ktorí sú pre nich dôležití," dodáva Bella DePaulová pre Health. Užívajte si teda toho, že ste obklopená priateľmi a ľuďmi, ktorým na vás naozaj záleží.


Čo robiť, ak sa vo vzťahu cítite osamelo
Ľudia sa môžu cítiť osamelo aj napriek tomu, že žijú vo vzťahu. Dôvodom môže byť stres, nedostatok kontaktu s kamarátmi, ale aj zlá komunikácia vo vzťahu, píše portál Novinky.cz. Ako tento stav zvrátiť a dosiahnuť pocit naplnenia? "Osamelosť je... Čítať ďalej
01 | 02 | 2021 | Timotej Dudka



Menej vás stresujú financie




Zatiaľ čo single ľudia majú kontrolu nad svojimi financiami, zadaní ľudia musia kontrolovať svoj rozpočet a premýšľať, či im suma na výplatnej páske umožní zaplatiť nájom, hypotéku alebo lízing.





Prieskum z roku 2014, ktorý sa zameral na finančné správanie u 2000 ľudí, dokonca zistil, že každý tretí zadaný človek sa niekedy uchýlil k finančnej nevere, prípadne partnerovi ohľadom financií klamal. To nie je dobré skóre, že?





Následne je dôležité myslieť na to, že finančná nestabilita vo vzťahu vedie k stresu, depresii i úzkostiam. Preto buďte šťastná, že nad svojimi peniazmi máte kontrolu a nemusíte sa strachovať, či nasledujúci mesiac finančne "prežijete".


Už žiadne stigmy




"Na slobodných ľudí sa často pozerá ako na osamelých a nešťastých jedincov, čo môže mať negatívny vplyv na ich celkové zdravie," podotýka DePaulová. Vyzerá to však, že sa v tomto ohľade blýska na lepšie časy. Štatistika jasne hovorí o tom, že po prvýkrát v histórii je väčšina dospelých ľudí v Spojených štátoch amerických slobodná.





"Vzhľadom k tomu, že počet slobodných ľudí stále rastie, bude ťažšie naďalej udržiavať stereotypy, ktoré sú spojené so slobodnými ľuďmi. Existuje príliš veľa slobodných ľudí, ktorí sú šťastní, zdraví a milujú svoje slobodné životy," hovorí Bella DePaulová.




Máte vlastné plány




Ak žijete v partnerskom vzťahu, potom musíte rešpektovať priania a plány druhej osoby. To môže znamenať, že namiesto vytúženej popoludňajšie prechádzky sledujete sérii Star Wars či zmeškáte oslavu kamarátky kvôli tomu, že narodeniny oslavuje tiež brat vášho partnera.





Asi tušíte, že tieto nechcené kompromisy nevedú k šťastnému životu. Single ľudia ale môžu so svojím voľným časom nakladať podľa vlastného uváženia, čo vedie k vnútornej spokojnosti a psychickej pohode.


Jednoznačné signály, že ste v zlom vzťahu
Takmer každý vzťah sa začína chémiou, čo priťahuje dvoch ľudí k sebe. Ani najsilnejšie puto však nezabezpečí, že vzťah vydrží, píše portál Novinky.cz. Ako spoznať, že aktuálny vzťah pre vás nie je ten pravý? Čítať ďalej
28 | 01 | 2021 | Timotej Dudka