Pozdrav od zbrojárov z Tuly - čo čaká na vojská NATO pri pozemných operáciách v Európe? (video)
20 | 02 | 2021 I Ivan Brožík

Každý tankista vie, ako sa organizuje streľba. Veliteľ tanku zavelí koordináty cieľa, do hlavne sa nabije munícia podľa účelu streľby a páli sa. Najnovšie sa však do hlavne môže vložiť aj raketa s vlastným pohonom, naprogramovaná na cieľ, ktorý posádka tanku vôbec nevidí.


Prekvapivé oznámenie ponúkol médiám výrobný riaditeľ skupiny zbrojárskych spoločností ruskej korporácie JSC Design Bureau Beckhan Ozdoev. Správu o tanku, čo dokáže strieľať rakety, prevzal aj portál topwar.ru. Tento stroj by zmenil charakter pozemných operácií v Európe.

Informácia sa stala okamžite predmetom mimoriadneho záujmu najrenomovanejších vojenských analytických portálov. Dodávka týchto protitankových zbraní bojovým jednotkám ruských pozemných síl  prinesie veleniu spoločných síl NATO v kľúčových operačných oblastiach európskych konvenčných ozbrojených síl množstvo mimoriadne nepríjemných prekvapení.



Multispektrálny opticko-elektronický vyhľadávač otvorí nové možnosti pre operátorov nádejných systémov ATGM zo zbrojárskej spoločnosti v Tule. Ide o schopnosť zasiahnuť ciele, ktoré sú mimo hraníc vizuálnej viditeľnosti operátora (skrývajúcich sa buď za „oponou“ prírodných prvkov terénu, alebo v hustej mestskej zástavbe).

Strela je schopná letu v „kĺzavom“ veľmi nízkom režime nad terénom s finále do takmer vertikálneho úderu na cieľ v uhloch 85 - 87 stupňov, čo viac-menej ukrýva let rakety pred bežnými protiraketovými indikátormi. Tým, že sa celý systém zabudoval do obrneného vozidla na podvozku tanku, je možné rýchle menenie jeho pozícií, strieľanie aj spod vodnej hladiny a rýchly únik.

ATGM „Chrysanthemum-S“ s vlastným pohonom je použiteľný v každom počasí, aj za tmy či hmly. Systém je vybavený milimetrovými navádzacími radarmi (pracujúcimi vo frekvenčnom rozsahu od 100 do 150 GHz).

Južná Kórea pracuje na vývoji útočného bezposádkového tanku
Spoločnosť Hyundai Rotem bude vyvíjať technológie diaľkového ovládania ťažkej vojenskej techniky na vytvorenie bezpilotných verzií základných typov ťažkých bojových vozidiel prevádzkovaných juhokórejskou armádou. Čítať ďalej
13 | 01 | 2021 | Ivan Brožík