Nemecký portál: Britský variant dominuje infekciám na Slovensku
20 | 02 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Podiel tzv. britského variantu koronavírusu na Slovensku predstavuje tri štvrtiny zo všetkých pozitívne testovaných osôb. Nemecký portál boerse-online-de sa odvoláva na údaj bratislavského Úradu verejného zdravotníctva.


Štúdia, ktorá analyzovala 2 384 pozitívnych výsledkov testov PCR z 21 štátnych a súkromných laboratórií z 15. februára, zistila podiel britskej mutácie na úrovni 72 percent. Analýza z 3. februára hovorí o 74 percentách z celkového počtu pozitívnych testov.


Úrad interpretoval oba výsledky tak, že podiel variantu B.1.1.1.7 po počiatočnom razantnom raste sa už ďalej nezvyšoval, ale v porovnaní s ďalšími krajinami Európskej únie je veľmi vysoký. Znamená to, že celkový počet infekcií a tiež obetí môže ďalej prudko rásť. Úrad preto odporučil predĺženie aktuálnych opatrení proti koronavírusu ako východiskové obmedzenia. V prvom marcovom týždni sa má urobiť ďalšia porovnávacia analýza, dodáva nemecký portál.


Slovenská vláda požiadala o pomoc


Slovensko prešlo prvou vlnou pandémie na jar 2020 ľahšie ako väčšina ostatných krajín Európskej únie a do jesene potvrdilo iba 28 úmrtí na koronavírus. Od októbra však počet infekcií a úmrtí v súvislosti s COVIDom-19 stúpol tak dramaticky, že odborníci varujú pred hroziacim kolapsom slovenského zdravotníctva. Vláda v Bratislave požiadala v stredu partnerské krajiny Európskej únie o pomoc. Rakúsko a Poľsko už prisľúbili vyslanie zdravotníckeho personálu do susednej krajiny, uzatvára portál boerse-online.de.