Kedy bude v lekárňach ivermektín na liečenie kovidu?
20 | 02 | 2021 I Marek Molnár

Minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO) takmer pred mesiacom rozhodol, že na Covid-19 je možné používať aj liek Ivermectin, ktorý sa zatiaľ na Slovensku kúpiť nedá. V Rakúsku ho kúpite za neuveriteľných 64 eur. Kedy bude dostupný na území SR? Informuje portál Bratislava.zoznam.


Vo verejných lekárňach v Bratislave sa podávajú protichodné informácie, keďže lekárne nemajú jasno v tom, či liek môžu alebo nemôžu objednávať. Niektoré menšie lekárne v Petržalke a Starom Meste potvrdili, že liek objednali a čakajú naňho, pričom iné tvrdili, že ho nemajú a ani ho mať nebudú.

Problémom je to, že každá lekáreň si rozhodnutie ministerstva zdravotníctva vysvetľuje po svojom. Na stránke ministerstva zdravotníctva bola dňa 27. 1. 2021 publikovaná tlačová správa, v ktorej sa okrem iného píše: „Ministerstvo zdravotníctva vydalo povolenie terapeutického použitia neregistrovaného lieku Ivermectin pre potreby zdravotníckych zariadení. Na obdobie 6 mesiacov tak platí povolenie pre nemocničné zariadenia i ambulancie. Hlavnou indikáciou Ivermectinu je profylaxia a liečba pacientov s COVID 19. Liek bude dostupný okrem nemocníc aj v lekárňach na lekársky predpis,“ píše sa v správe.

Danko: Rusi najprv uspokoja dopyt štátov, ktoré nerobia hystériu okolo káuz ako je Navaľnyj
Podľa Andreja Danka premiér Matovič nehovorí pravdu o tom, že by sa na Slovensku mala vyrábať ruská vakcína. "Pravda je taká, že po dodaní pár desaťtisíc kusov očkovacej látky je možné rokovať aj o väčšom objeme. Rusi však najprv uspokoja dopyt... Čítať ďalej
20 | 02 | 2021 | Marek Molnár


„Momentálne liekom Ivermectin naša distribučná spoločnosť nedisponuje. Liek Ivermectin na Slovensku nie je registrovaný, ale na základe povolenia Ministerstva zdravotníctva budeme v dohľadnej dobe mať dané liečivo k dispozícií,“ vyhlásila hovorkyňa spoločnosti UNIPHARMA Alexandra Pechová.

Liek sa už používa v slovenských nemocniciach u pacientov s koronavírusom, pričom ho zabezpečil priamo rezort. Ministerstvo zdravotníctva včera na sociálnej sieti informovalo, že na Slovensko by malo byť dodaných ďalších 9-tisíc kusov pre nemocnice a dokonca aj pre verejné lekárne.

Niektorí Slováci sa ho snažia zohnať ako sa len dá. Mnohí vycestovali do Rakúska, kde je voľne dostupný v lekárňach. Avšak veľký rozdiel tu zohráva cena. Kým Rakúšania za Scabioral s touto účinnou látkou zaplatia 10 eur, cudzincov vyjde balenie 4 tabliet až na 64 eur.

Niektorí skúsili ísť na to inak, pričom si liek objednali poštou. Avšak ten sa k nim nedostal, pretože finančná správa všetky zásielky zadržala, argumentujúc, že liek nie je registrovaný na Slovensku.

Kotleba: Ani totalitná Matovičova vláda nemôže nútiť ľudí do očkovania
Predseda ĽSNS Marián Kotleba v príspevku na sociálnej sieti vyjadril nedôveru k vakcínam. Tvrdí, že nikto ľudí do očkovania nútiť nemôže. Čítať ďalej
20 | 02 | 2021 | Marek Molnár