Extrémistku Sheilu zbavili obvinení pre nepríčetnosť
20 | 02 | 2021 I sefredaktor
Najvyšší súd v utorok prepustil z väzby Sheilu Szmerekovú (24), ktorá čelí obvineniu z výroby extrémistických materiálov. Teraz jej prokuratúra navrhuje namiesto väzenia umiestnenie do psychiatrickej liečebne. Rozhodovať o tom bude súd, informoval portál sme.sk.

Zo skupiny extrémistických youtuberov patrila Sheila Szmereková k najradikálnejším. Jej video, kde podpálila a potom sa vymočila na Korán, obletelo v roku 2017  svet a odborníci hovorili o tom, že jej nenávisť voči moslimom mohla ohroziť Slovensko. Vlani skončila vo väzbe pre vyhrážky prezidentke Zuzane Čaputovej.

Szmerekovú, ktorá používa rôzne mená, NAKA vlani v októbri obvinila z hanobenia rasy, nebezpečného vyhrážania a výtržníctva. Súd ju zobral do väzby, aby nepokračovala v trestnej činnosti. Špeciálna prokuratúra 25. januára stíhanie zastavila. Z výsledkov vyšetrovania vyplynulo, že obvinená nebola v čase činu trestne zodpovedná pre nepríčetnosť.

"Vykonaným vyšetrovaním bolo zistené, že každý z vyššie uvedených skutkov sa stal a ich spáchania sa dopustila obvinená," konštatuje v uznesení prokurátor Miroslav Ľalík.

Posudok znalca z odboru psychológia ukázal, že Szmereková v čase spáchania skutkov trpela, a aj v súčasnosti trpí, závažným duševným ochorením trvalého charakteru - bludovou poruchou. Vzhľadom na jej duševný stav nevedela rozpoznať nebezpečenstvo svojho konania pre spoločnosť. Zároveň nevedela svoje konanie ovládať.

Keďže pobyt obvinenej na slobode by mohol byť nebezpečný, navrhol prokurátor poslať ženu do psychiatrickej liečebne. O umiestnení ženy do ústavu bude rozhodovať Špecializovaný trestný súd. Návrh bol súdu doručený 8. februára. Termín pojednávania zatiaľ podľa hovorkyne Kataríny Kudjákovej neurčili. Obvinená je stále vo väzbe.

So skupinou aktivistov vystupujúcich pod názvom Občiansky tribunál Szmereková vlani v lete protestovala pred televíziou Markíza v Záhorskej Bystrici. Zverejnené videá na internete ukazujú jej agresívne správanie. Na jednom z nich sa vulgárne vyjadrovala o moslimoch, na ďalšom so sekerou v ruke demolovala dopravnú značku.

Video o prezidentke zverejnila na internete v septembri. Vyhrážala sa v ňom násilím.  "Chcem, aby si vedela Čaputka, že prišiel čas, ktorý sa blíži. A zapamätaj si môj ksicht, pretože ho určite stretneš a keď ho stretneš, tak to bude taká sekundovka, že betón ti dá druhú. Ja sa tvojej ochranky nebojím. Ja som pripravená na teba zaútočiť," hrozila Sheila, vlastným menom Adriana..

Sheila vyrastala v slabších sociálnych podmienkach v bytovke, kde žijú prevažne Rómovia. Je zo 6 detí. Istý čas prežila aj v nápravnom zariadení a je matkou synčeka (7), ktorého jej odobrali pre alkohol. Podľa mamy ju ako 14-ročnú znásilnila skupina Rómov, tí však za to potrestaní neboli.