Exminister Draxler: Prepustenie šéfa Penty Haščáka je pre Matovičovu vládu "prúser"
20 | 02 | 2021 I sefredaktor


Exminister školstva Juraj Draxler v statuse na FB konštatuje, že zverejnenie rozhodnutia Najvyššieho súdu o zastavení stíhania spolumajiteľa Penty Jaroslava Haščáka je veľký "prúser" nielen pre časť justičných a bezpečnostných orgánov, ale aj pre pre Matovičovu vládu, ktorej sa očividne obracia šťastie v stíhaniach "mafie" chrbtom.


"Najvyšší súd nevidí dôvody stíhania, nieto väzby (Haščáka) a tie boli od začiatku veľmi pochybné (možno niekoho zamestnali ako odmenu za to, že im predtým pomohol, ale toto orgány činné v trestnom konaní tvrdili len tak, bez akýchkoľvek dôkazov. Je srdečne jedno, kto si čo o aktéroch myslí, ale v právnom štáte proste nie je možné len tak si z dlhej chvíle urobiť kovbojku," zdôraznil exminister.


A toto bola veľká, pokračuje Draxler. Vyšetrovateľka tu požiadala o nasadenie celého protiteroristického komanda (!) na administratívnu budovu. "Z tohto Penta bude právne ťažiť ešte roky. Jednoducho, je to prúser," konštatuje exminister.





Draxler upozorňuje, že už od nástupu Matovičovej vlády, ktorá sa pasovala do pozície nezmieriteľného bojovníka proti mafii, deklarovala ako dochádzalo "k strašným prešľapom." Pripomína uväznenie starostu bratislavského Nového mesta Rudolfa Kusého, ktorého hodili do ponižujúcich podmienok a potom len tak pustili. "Jednoducho, oligarchickí developeri sa naňho sťažovali, tak ho akčne na chvíľu zobrali policajti. V takomto právnom štáte žijeme," podčiarkuje exminister.


Ešte predtým, pripomína Draxler,  si akčnosť polície vyskúšali úplne nevinní zamestnanci štátnej agentúry NASES, kde "zasahovala" samotná ministerka Remišová. Prekvapených zamestnancov brali kukláči, opäť mimoriadne akčne. Akurát, že celé "podozrenie", že niečo podozrivé inštalovali, bolo nezmyslom. Kto ale zamestnancov odškodní za ten šok a chvíľkové nepríjemnosti so susedmi a okolím, za to, že ich "zbalila polícia"?




To však nie je nič proti tomu, čo sa dialo v ostatných dňoch. "O prípade Moniky Jankovskej si môžeme myslieť hocičo, ale aby niekto mal v kolúznej väzbe prístup k teplej vode len dvakrát týždenne a podobné veci, to je jednoducho hrozné. Pripomínam, navyše, že ona je až do výroku súdu nevinný človek," podčiarkuje Draxler.


Doteraz mali viaceré policajné aktivity vcelku silnú podporu širokého okruhu ľudí, konštatuje exminister. Napríklad existovali signály, že minimálne v časti súdneho prostredia, ktoré sa teraz vyšetruje, nebolo všetko úplne v poriadku, ak to môžem takto zvonku posúdiť. A to sú veľmi vážne veci, súdnictvo je jedným zo základov štátu.






"Ale s postupom času to čoraz viac začína vyzerať, že sa vyšetrujú najmä tí, ktorí si včas nestihli zaobstarať "krytie". A navyše sa kopia otázniky ohľadom viacerých aspektov v postupoch OČTK. Nepochybne ešte pár veľkých zatknutí príde, možno časť z toho celkom oprávnene (objasňovať z minulosti bezpochyby je čo), ale dôveryhodnosť týchto manévrov ako celku veľmi rýchlo klesá," uzatvára J.Draxler.