Unikátne letecké testy "nadpozemského" ruského Suchoja SU-70 vydesili Pentagon aj Biely dom (video)
19 | 02 | 2021 I Ivan Brožík

Špecializované "západné" armádne vojensko-politické portály zaznamenali, že Rusi uskutočnili  jedinečný komplexný test multifunkčného úderného-prieskumného Suchoja „Ochotnik-B“. NATO stroj označuje kódom S-70. Agentúra pre pokročilé výskumné obranné projekty (DARPA) Pentagónu a zodpovedné oddelenia v zbore poradcov Bieleho domu vyjadrili údiv spojený so znepokojením.


Čo tak na novom Suchoji vystrašilo Pentagón, Biely dom a vojenských stratégov?  Hovoríme o úspešnom vývoji digitálneho odpočúvania vzdušných cieľov. Otázky však vyvoláva aj výzbroj. Sú to rakety vzduch-vzduch s kratším doletom, rakety s dlhým doletom, už používané na SU-57, vysoko nadzvukové rakety. A najmä schopnosť S-70 pôsobiť ako autonómne pracujúce veliteľské centrum s extrémne vysokým dostupom. V podstate je schopné operačnej činnosti aj na obežnej dráhe.

Redakcia HD ďalej vyberá niektoré informácie z podkladu uverejneného na webe topwar.ru.



Práve tieto testy prinútili špecialistov spoločnosti Kratos Unmanned Aerial Systems and Boeing (v spolupráci s laboratóriami DARPA a AFRL) k zintenzívneniu prác na programoch,  ktoré predpokladajú vývoj sľubných subtílnych „sluhov“ pre zaradenie do letiek F-35A / B / C a F-22A letectva, ILC a amerického námorníctva.

Podľa kompetentných zdrojov z Londýna tamojšia administratíva poskytla severoírskej spoločnosti Spirit Aero Systems prostriedky vo výške 30 miliónov dolárov na vývoj vlastného dronu na získanie vzdušnej prevahy, ľahkého a cenovo dostupného nového bojového lietadla.

Na základe demonštračného náčrtu britskej verzie Faithful Slave, ktorú po prvýkrát zverejnilo ústredie spoločnosti Spirit Aero Systems, môžeme dospieť k záveru, že usporiadanie dronu sa bude čo najviac blížiť usporiadaniu dronu XQ-58A Valkyrie.

Ruská stíhačka Su-57 dostáva najvýkonnejšie motory na svete (video)
S novým motorom Izdelije 30 si ruské lietadlo piateho vývojového radu Su-57 môže nárokovať titul najsilnejšej stíhačky sveta. Čítať ďalej
04 | 01 | 2021 | Ivan Brožík