Ľudstvo stratilo kvôli covidu 20 miliónov rokov života, tvrdia španielski vedci
19 | 02 | 2021 I sefredaktor
Preklad: Redakcia HD 19/02/2021

Ľudstvo stratilo viac ako 20 miliónov rokov života v dôsledku
Zakázané video európskych lekárov: Niet žiadnej pandémie, väčšina testov je falošná
„Je dosť naivné očakávať, že pandémiu zastavia stredoveké metódy ako izolácia a rúška,“ tvrdí ruský lekár Alexander Mjasnikov. Uviedol portál Yandex.ru. Čítať ďalej
19 | 11 | 2020 | Imrich Kovačič
. Také výsledky priniesla štúdia španielskych vedcov z Univerzity Pompeu Fabra. Ich závery publikoval časopis  Scientific Reports. 


Výskumníci porovnali rozdiel medzi vekom, keď pacient zomrel na COVID-19 a priemernú dĺžku života v jednotlivých krajinách. Uviedol Gazeta.ru. Vedci skúmali údaje o počte obetí koronavírusu v 81 krajinách. Odborníci porovnali rozdiel medzi vekom, keď pacient zomrel na COVID-19 a priemernú dĺžku života v jednotlivých krajinách.

Výskumníci použili metódu zvanú „Stratené roky života“. Tá počíta priemerný počet rokov, ktoré by človek mohol prežiť, keby nezomrel predčasne. „V celkovo v 81 krajinách sveta mohol COVID-19 zapríčiniť stratu až 20 507 518 rokov života. Približne 16 rokov na každé jedno úmrtie," vysvetlil doktor Hector Arolas z Univerzity Pompeu Fabra.

Ako ďalej vedci informovali, predmetná štúdia pritom nezohľadňuje počet možných stratených rokov ľudského života v dôsledku úmrtí, ktoré tiež nepriamo súvisia s pandémiou. Podľa nich tí, ktorí zomreli na kardiovaskulárne a iné chronické choroby, tiež prišli o roky života v dôsledku pandémie COVID-19.

Na základe posledných dostupných údajov zomrelo v dôsledku koronavírusu vo svete už viac než 110 miliónov ľudí.