Budaj k ruskému Sputniku: Teraz nie je reč o pozvaní vojsk, ale o nákupe vakcín, ide o ochranu životov
19 | 02 | 2021 I sefredaktor

Minister životného prostredia Ján Budaj sa vyjadril k rokovaniu vlády, ktorá odmietla nákup očkovacej ruskej vakcíny Sputnik V: "Teraz nie je reč o pozvaní vojsk, ale o nákupe vakcín, ide o ochranu životov," napísal v statuse na FB.


O mne iste nepochybujte, pokračuje Budaj, že nezabúdam, ako smrdí čižma ruského okupanta odspodu. Musím ale uznať , že Sputnik sa dostal na stôl pre dva nespochybniteľné fakty :

1. Rast počtov chorých v nemocniciach, ktorý nezabrzdili - kvôli novým mutáciám - ani týždne v lockdown-e.

2. EÚ nedokázala ustrážiť hry sprostredkovateľov a výrobcov certifikovaných vakcín, dôsledkom čoho je, že pôvodne garantované množstvá vakcín z EÚ prídu neskôr,




Politická aj morálna zodpovednosť , píše Budaj, viedla ministra zdravotníctva k rozhodnutiu požiadať vládu o súhlas s nákupom ruskej vakcíny. Minimálne v množstve, aby sme preklenuli "vakcínové meškanie" EÚ. "K jeho uzneseniu som navrhol , aby bola podmienkou registrácia Sputnika V. v liekovej agentúre EÚ, alebo našej domácej (ŠUKL)," konštatuje minister.


Vyjadrenia členov vlády vyzerali nádejne. S iniciatívou ministra Krajčiho súhlasili SME RODINA, aj SAS, vrátane uvedenej úpravy. Strana Za ľudí ale dnes využila koaličné pravidlá a iniciatívu ministra Krajčiho vetovala. "Neposudzujem to, iba konštatujem. Matovič na to reagoval sľubom, že bude pokračovať v úsilí zvýšiť počty vakcín pre očkovanie proti COVID-19. Je to totiž očividne jediné východisko z pandémie," uzatvára J.Budaj