To, ako zvládate Covid závisí na množstve génov neandertálcov, ktoré nosíte
18 | 02 | 2021 I Diana Zaťková
Covid-19 s vami poriadne zamával? Alebo ste trpeli iba miernymi príznakmi? Odpoveď na to, ako vaše telo reaguje na koronavírus, by sme podľa nemeckých vedcov mohli hľadať v neandertálskych génoch, ktoré nosíme. Vedia veľmi dobre ovplyvniť priebeh choroby, informuje portál RT.




Svante Paabo a Hugo Zeberg z Inštitútu Maxa Plancka pre evolučnú antropológiu v nemeckom Lipsku hľadali gény zdedené po našich predkoch - neandertálcov a tieto štúdie naznačujú, že naše dnešné odpovede tela na Covid-19 sú súčasťou genetického základu. Táto lotéria sa hrala pred viac ako 40 000 rokmi.

Ich najnovšia štúdia naznačuje, že genetická mutácia v génoch spojených s našimi príbuznými neandertálskymi predkami môže znížiť riziko závažnej infekcie asi o 22 percent.

Mutácia, ktorá pomáha bojovať proti RNA vírusom, sa našla vo všetkých testovaných vzorkách neandertálskej DNA a dnes je prítomná v asi 30 percentách vzoriek od ľudí z európskeho a ázijského prostredia.

Vstupujeme do éry stáleho očkovania. Očkovať sa budeme znova a znova, tvrdia niektorí vedci
Niektorí vedci už teraz očakávajú, že kvôli novým a novým mutáciám koronavírusu sa ľudia budú musieť zmieriť s tým, že budú chodiť s odstupmi niekoľkých mesiacov či rokov opakovane na preočkovanie. S informáciami prichádzajú Hospodárske... Čítať ďalej
18 | 02 | 2021 | Petra Demková


V septembri sa táto dvojica pustila do ďalšej štúdie, ktorá sa zaoberala odlišnou sadou neandertálskych génov, ktoré sa našli asi u 50 percent Ázijcov a 16 percent Európanov. U ľudí, ktorí niesli túto konkrétnu génovú sekvenciu, sa zistilo, že sú náchylnejší na vznik vážnych respiračných problémov po kontrakcii liekom Covid-19.

Je známe, že neandertálci žili spolu s modernými ľuďmi v Európe a Ázii a miešali sa s nimi. Až kým vyhynuli asi pred 40 000 rokmi.

Aby sa dostali k výsledky najnovšej štúdie, Paabo a Zeberg porovnali vzorky DNA od 2 200 ľudí so vzorkami odobratými od štyroch pravekých ľudí - 70 000 rokov starého neandertálca zo Sibíri, 50 000 rokov starého neandertálca z Chorvátska a dve separované vzorky z Denisovanskej jaskyne na Sibíri.

Bezos je opäť najbohatší. Z jeho majetku sa vám zakrúti hlava
17 | 02 | 2021 | Diana Zaťková