Nemecko v očkovacom chaose: Dáte sa zaočkovať, pani kancelárka?
18 | 02 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Najskôr vakcína chýbala, potom sa museli všetky termíny rušiť. Teraz nemecká vláda čelí ďalšiemu problému: Nemci sa do očkovania nejak nehrnú. Neveria totiž účinnosti vakcíny AstraZeneca, píše nemecký Bild.


Doposiaľ sa podalo len 11 percent z očkovacej látky dodanej spoločnosťou AstraZeneca. V Bádensku-Württembersku sa využilo 309 z celkových 100 800 dávok a Brandenbursko zatiaľ nenahlásilo ani jedno zaočkovanie touto vakcínou, ktorá bola v Nemecku schválená ešte koncom januára.


Vakcíne nedôverujú a chýbajú vzory. Príkladom by mohla ísť kancelárka Angela Merkelová


Na otázku novín Bild, či sa dá teraz zaočkovať, poslala odpoveď: „Nechám sa zaočkovať, keď prídem na rad.“ To teda znamená, že skôr tak neurobí a zrejme svoj názor v najbližšom čase ani nezmení.


Podľa podpredsedu frakcie FDP Michaela Theurera (54) by to bol určite pozitívny signál, keby sa spolková kancelárka Merkelová a prezident Steinmeier nechali verejne zaočkovať proti COVIDU-19. Vzbudilo by to dôveru vo vakcínu.


Urobili tak napríklad už nový americký prezident Joe Biden či izraelský premiér Benjamin Netanjahu, keď sa pred bežiacami kamerami v priamom prenose nechali zaočkovať.


Kampaň za 25 miliónov eur


Faktom je, konštatuje Bild, že nemecká vláda propaguje očkovanie proti koronavírusu už od 27. decembra a na kampaň už vynaložila 25 miliónov eur. Zjavne to bol výstrel do prázdna, no nemecké ministerstvo zdravotníctva hovorí o úspechu.


Propagovanie očkovania je však naliehavo potrebné. No je to ako hádzanie hrachu na stenu, ani zdravotnícky personál sa do očkovania nehrnie. Na vakcinácii bolo len 50 percent.


Nemecký minister zdravotníctva Jens Spahn (40, CDU) sa snaží pochybnosti vyvrátiť. Tvrdí, že treba byť opatrný, nemožno na jednej strane vakcínu schváliť a na druhej strane potom spochybňovať jej účinnosť“, uzatvára nemecký denník Bild.