Austrália odsúdila rozhodnutie Facebooku zablokovať spravodajský obsah
18 | 02 | 2021 I tasr

Austrália kritizovala bezprecedentné rozhodnutie spoločnosti Facebook zablokovať v tejto krajine zdieľanie a prezeranie spravodajského obsahu. informovala agentúra Vo štvrtok AFP.


Facebook vo štvrtok bez varovania zamedzil svojim používateľom v Austrálii možnosť zdieľať spravodajstvo a celosvetovo zablokoval prístup ku kontám austrálskych médií, uviedol minister financií Josh Frydenberg.

"Facebook urobil chybu. Rozhodnutie Facebooku je zbytočné, tvrdé a poškodí jeho reputáciu v Austrálii," dodal Frydenberg.

Prekvapujúce rozhodnutie tejto súkromnej spoločnosti je reakciou za návrh zákona, na základe ktorého by musel austrálskym médiám platiť za zdieľanie ich obsahu.

Frydenberg však uviedol, že vláda je aj naďalej  odhodlaná návrh zákona schváliť. V stredu ho schválila Snemovňa reprezentantov a teraz sa ním zaoberá Senát.

Podľa austrálskeho ministra pre komunikáciu Paula Fletchera Facebook svojim rozhodnutím prispieva k šíreniu dezinformácii. Austrálčania totiž na Facebooku už nenájdu obsah od spoločností, ktoré zamestnávajú profesionálnych novinárov a dodržiavajú redakčné a spravodajské štandardy.

Tragédia v Španielsku: Ľudia umierajú po očkovaní. Nútia nám vakcíny a ohrozujú naše životy!
Zo Španielska stále prichádzajú hrozné správy o úmrtiach starších ľudí v domovoch s opatrovateľskou službou. Najdesivejšie však je, že smrť väčšiny týchto starších ľudí nastala potom, čo boli očkovaní, informuje organizácia... Čítať ďalej
18 | 02 | 2021 | Diana Zaťková


Facebook vo štvrtok zablokoval nielen spravodajské médiá, ale omylom i kontá niekoľkých miestnych zdravotníckych úradov, pohotovostných služieb, charitatívnych organizácií a dokonca aj svoju vlastnú stránku.

"Navrhovaný zákon je zásadným nepochopením vzťahu medzi našou platformou a vydavateľmi, ktorí ho používajú na zdieľanie spravodajského obsahu," uviedol v stredu manažér Facebooku pre Austráliu a Nový Zéland William Easton. "Stáli sme tak pred ťažkým rozhodovaním: Pokúsiť sa o dodržiavanie zákona, ktorý ignoruje existenciu tohto vzťahu, alebo prestať umožňovať zdieľanie spravodajského obsahu v našich službách v Austrálii. S ťažkým srdcom si vyberáme to druhé," dodal.
AFP si všíma, že rozhodnutie Facebooku je v kontraste s krokom spoločnosti Google, ktorá v posledných dňoch v reakcii na regulačný tlak uzavrela dohody s mediálnymi organizáciami vrátane spoločnosti magnáta Ruperta Murdocha.

 

 

Injekčné striekačky a páry rôznych farieb pleti - iPhone predstavuje nové emotikony
S vydaním ďalšej aktualizácie operačného systému dorazí na telefóny iPhone viac ako 200 nových emotikonov. Vrátane injekčnej striekačky pripravenej na očkovanie, horiaceho srdca a širokej škály možností pre páry s rôznymi odtieňmi pleti, informuje... Čítať ďalej
18 | 02 | 2021 | Diana Zaťková