Zahraničie si všimlo Matovičovu atómovku: Po pretestovaní celej populácie majú najvyššiu úmrtnosť na svete
17 | 02 | 2021 I Diana Zaťková

Mesiace po tom, čo sa stalo prvou krajinou na svete, ktorá otestovala celú svoju populáciu, má dnes Slovensko najvyššiu úmrtnosť na koronavírus na svete, konštatuje portál yahoo!news.


Národ má v súčasnosti najvyšší sedemdňový kĺzavý priemer úmrtí COVID na milión obyvateľov v porovnaní s ktoroukoľvek inou krajinou. Podľa informácií z časopisu Our World in Data k 15. februáru pripadlo na jeden milión ľudí 17,82 nových úmrtí na koronavírusy. Nasledovali Portugalsko s 14,81, Čierna Hora s 12,63, San Maríno s 12,63 a Česko s 12,23.

Deje sa to po tom, čo Slovensko v októbri otestovalo celú populáciu ako súčasť schémy, ktorá sa všeobecne chválila, že zmiernila infekcie. Podľa predbežnej analýzy London School of Hygiene & Tropical Medicine sa počet prípadov v krajine za jeden týždeň znížil o viac ako 60% .

Len o niekoľko mesiacov neskôr je však miera nových úmrtí na COVID na Slovensku najvyššia na svete. Čo sa teda stalo? Slovensko počas druhej vlny koronavírusu v porovnaní s prvou dopadlo oveľa horšie, od októbra prípady prudko stúpajú.

Koronavírus je čínska biologická zbraň, kázal arcibiskup Dominik Duka
Pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka označil koronavírusovú pandémiu za čínsku biologickú zbraň. Vyhlásil to vo svojej kázni v pražskej Katedrále svätého Víta ešte začiatkom februára. V utorok na to upozornila televízna stanica CNN Prima... Čítať ďalej
17 | 02 | 2021 | tasr


Prípady začali v krajine neustále pribúdať od augusta. Tesne pred Vianocami sa Slovensko dostalo do tvrdého národného blokovania, ktoré zahŕňalo nepretržitý zákaz vychádzania v snahe obmedziť šírenie.

Počet prípadov dosiahol vrchol 6. januára na 597,08 prípadov na milión ľudí a odvtedy klesol, ale čísla sú ďaleko od nízkych mier zaznamenaných počas prvej vlny. Slovenská vláda obvinila variant Spojeného kráľovstva z nedávneho nárastu prípadov a úmrtí.
Čo sa deje vo východnej Európe?

Rovnako ako Slovensko, aj väčšina východnej Európy bola ocenená za zvládnutie prvej vlny pandémie. Ale skúsenosti s pandémiou v celom regióne sa dramaticky líšia od jesene, keď začali plošne stúpať prípady a úmrtia.

Vo švédskom Halmstade zakázali nosiť rúška na školách
Advokát Peter Weis na stránke kancelárie Weis a Partners uverejnil informáciu o tom, že vo švédskom meste Hamstad majú učitelia zákaz nosenia rúšok. Čítať ďalej
17 | 02 | 2021 | Michal Filek


Tento týždeň nebolo Slovensko jedinou východoeurópskou krajinou v prvej päťke s najvyššou úmrtnosťou na svete - Čierna Hora a Česko majú tretiu a piatu najvyššiu úmrtnosť. Medzitým v piatok počet prípadov COVID v Rusku, Poľsku, Českej republike, Rumunsku, Maďarsku, na Slovensku a v Bulharsku spolu prekročil 10 miliónov a viac ako 214,00 úmrtí od začiatku pandémie, uvádza sa v správe Reuters .

Jedným z vysvetlení, prečo sa východnej Európe v prvej vlne darilo oveľa lepšie ako zvyšku kontinentu, je to, že krajiny sa rýchlo uzamkli, keď bol počet infekcií stále nízky, uvádza The Conversation. Analýza publikácie ukázala, že región potom neprišiel s prísnymi opatreniami, keď sa v októbri začali prípady prudko rozvíjať.

Izrael zaočkoval štyri milióny obyvateľov, 2,5 milióna už dostalo druhú dávku
16 | 02 | 2021 | sefredaktor