Sulík Beblavému: Nech Hasčáka zavrú, ale nemusíme hneď robiť zákon proti Pente
17 | 02 | 2021 I Timotej Dudka

Exposlanec Miroslav Beblavý zverejnil na sociálnej sieti Facebook prekvapivé informácie z rozhovoru s ministrom hospodárstva Richardom Sulíkom (SaS) týkajúce sa oligarchov na Slovensku.


"Keď sme pred voľbami navrhovali zákonom Lex Haščák oslabiť moc finančných skupín v zdravotníctve a médiách, Richard Sulík mi povedal – nech Haščáka zavrú, ak niečo spáchal, ale nemusíme kvôli tomu robiť takýto zákon proti Pente. Ja som ho upozornil, že keby aj top oligarchov naozaj odsúdili, ak neurobíme nič s ekonomickou podstatou ich moci, tak sa vrátia buď oni, alebo noví oligarchovia. A už sa to deje," prezradil Beblavý v príspevku.

Ďalej uviedol, že pred voľbami bola v hospodárstve istá politická zhoda na dvoch veciach. Prvá z nich znela: "Treba celkovo dávať z eurofondov poľnohospodárom menej peňazí cez priame platby na hektár, ktoré nemotivujú k vyššej pridanej hodnote a zamestnávaniu ľudí, ale len k zatrávneniu či osiatiu jednoduchých plodín typu pšenice či repky, ktoré sú v tak veľkých množstvách ešte aj problémové pre krajinu a životné prostredie," uviedol Beblavý s tým, že hospodárstvo SR prakticky žije z eurofondov, nakoľko samo vyrába minimálnu pridanú hodnotu.

Ako druhú zhodu uviedol obmedzovanie priamych platieb podnikov spadajúcich pod finančné skupiny na Slovensku. "Treba obmedziť priame platby pre veľké konglomeráty väčšinou ovládané finančnými skupinami, ktoré sa špecializujú na maximalizáciu výnosovo jednoduchých postupov na obrovských plochách," napísal Belbavý.



Ďalej dodal šokujúce zistenie, podľa ktorého má minister Sulík navýšiť priame platby o desiatky miliónov eur. "Po voľbách presne také opatrenia aj minister Mičovský ohlásil. Dnes sme však zistili, že to bude v skutočnosti presne naopak – minister navýši priame platby o 60 miliónov, takže namiesto poklesu bude rast. Vezme ich práve z projektov na rozvoj agrosektora, ktoré nás mali posúvať preč od tradičného modelu. Na priamych platbách dostanú viac malí farmári, ale aj finančné skupiny. J&T, Sabolovci a mnohí ďalší sa môžu tešiť na milióny eur a my ostatní budeme ďalej počúvať plač o tom, ako slovenské poľnohospodárstva nezamestnáva ani neuspieva na domácich pultoch. Lebo kým ekonomická moc víťazí, ostatné je bzučanie múch," uzavrel Beblavý.

Európska komisia pripravuje šikanózny zákaz. Sulík to považuje za škandál
Európska komisia (EK) pripravuje všeobecný zákaz použitia olova v strelive, s čím minister hospodárstva a predseda SaS Richard Sulík razantne nesúhlasí a označil ho za "šikanózne", informuje Pluska. Čítať ďalej
17 | 02 | 2021 | Timotej Dudka