Remišová odmieta ruskú vakcínu. "Je to geopolitická zbraň Moskvy", tvrdí
17 | 02 | 2021 I Imrich Kovačič / TASR

Pandemická komisia sa na utorkovom rokovaní zaoberala otázkou dodávok ruskej vakcíny Sputnik a odporučila vláde jej nákup. Potvrdil to premiér Igor Matovič (OĽANO) na sociálnej sieti s tým, že by mala vláda začať s rokovaním s ruskou stranou o dodávkach. Téme sa podľa slov predsedov viacerých koaličných poslaneckých klubov venovala aj pondelková (15. 2.) koaličná rada


Šéfovia klubov Anna Zemanová (SaS), Michal Šipoš (OĽANO) a Peter Pčolinský (Sme rodina) pre TASR uviedli, že v otázke nákupu vakcíny sa čaká na odporúčanie pandemickej komisie. Problém má predsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová, ktorá si myslí, že táto ruská vakcína je „geopolitickou zbraňou Moskvy“. Chce chce počkať na výsledky rokovaní výrobcov Sputnika s Európskou agentúrou pre lieky (EMA).

„Všetci špičkoví slovenskí odborníci na infektológiu, imunológiu a epidemiológiu prišli na zasadnutie komisie so stanoviskom, že vzhľadom na katastrofálne meškanie dodávok EÚ registrovaných vakcín je na mieste, aby vláda začala rokovať s ruskou stranou o dodávke vakcín Sputnik V,“ tvrdí premiér s tým, že niektorí politici sú proti názoru odborníkov.

Sputnik označil za vakcínu s vynikajúcou účinnosťou. „A v situácii, v ktorej sa nachádzame, by sa ňou dobrovoľne dali zaočkovať milióny ľudí na Slovensku,“ dodal.

Prezidentka: „Otázka o odstúpení premiéra a ministra zdravotníctva je legitímna“
Situácia na Slovensku s pandémiou ochorenia COVID-19 je mimoriadne závažná. Prezidentka SR Zuzana Čaputová na to upozornila po utorkovom stretnutí s vedcami z vládneho konzília a iniciatívy Veda pomáha – matematikom Richardom Kollárom, vedcom... Čítať ďalej
17 | 02 | 2021 | Gabriel Matta