Politika zasahuje až do vesmíru. Spolupracovať s Ruskom nechce nikto
17 | 02 | 2021 I Diana Zaťková
Moskva sa možno zapísala do histórie v roku 1961, keď sa uskutočnil prvý vesmírny let s posádkou, ale ruské vyhliadky budúcich misií na vzdialené planéty vyzerajú kvôli politickému napätiu obmedzenejšie, informuje portál RT.




Oleg Korablev, zástupca riaditeľa Ústavu pre výskum kozmického priestoru Ruskej akadémie vied, v utorok pre miestne médiá uviedol, že krajina sa nemôže zúčastňovať na spoločných projektoch zameraných na skúmanie mesiacov Jupitera.

USA podľa Korableva nemajú záujem o partnerstvo v rámci svojich snáh vyslať sondu na skalný obiehajúci mesiac plynného giganta, Europu. „Američania teraz robia všetko sami,“ uviedol a dodal, že ich kozmická loď Europa Clipper „používa obrnené mikroobvody, ktoré sa vyrábajú iba v USA. O nejakej spolupráci okolo toho sa nehovorí.“

Ruským vedcom bola údajne tiež zablokovaná účasť na programe Európskej vesmírnej agentúry Jupiter Icy Moons Explorer (JUICE). "Okolnosti boli nešťastné," uviedol Korablev. „V jednej chvíli sme plánovali vývoj dvojice zariadení spoločne s európskymi národmi ale tieto plány boli odložené."

Etna sa opäť prebudila a chrlí fontány lávy (VIDEO)
Talianska sopka Etna sa v pondelok opäť prebudila, pričom jej pozorovatelia nafilmovali, ako chrlí "fontány" lávy, informuje portál RT. Čítať ďalej
16 | 02 | 2021 | Marek Molnár


Čína, ktorá tiež podniká prieskum tejto časti vesmíru, údajne tiež nemala záujem o spoluprácu s Moskvou na spustení sondy. "Je to tvrdý systém," tvrdil Korablev. "Prvé expedície uskutočňujú vždy samostatne a potom otvoria druhú alebo tretiu expedíciu pre medzinárodnú účasť."

Mesiace Jupitera vyvolali záujem krajín z celého sveta, pretože sa predpokladá, že najmenej tri z nich, Ganymede, Callisto a Europa, majú pod povrchom významné vodné plochy, čo z nich robí potenciálne inkubátory pre život.

V septembri Roscosmos (Ruská vesmírna agentúra) oznámila, že okrem spoločnej výskumnej iniciatívy s USA vyšle misiu na ohnivú planétu Venuša. "Veríme, že Venuša je ruská planéta, takže by sme nemali zaostávať," uviedol vtedy Dmitrij Rogozin, šéf Roskosmosu.

Budú mať USA problém s výrobou stíhačiek F-35? Čína uvažuje o zákaze vývozu vzácnych zemín
Čína sa údajne pokúša vypočítať, aké veľké škody by nastali, keby sa rozhodla obmedziť dodávky minerálov nevyhnutných pre zbrojný priemysel USA, informuje portál RT. Čítať ďalej
16 | 02 | 2021 | Marek Molnár