Matovič a Krajčí, je čas aby ste odišli z vašich funkcií! Vyzýva oboch už aj široká verejnosť
17 | 02 | 2021 I Jozef Uhlárik

Proti premiérovi Matovičovi sa dvíha čím ďalej tým väčšia vlna odporu a na odchod z funkcie ho žiada stále viac ľudí. Na odchod však už ľudia vyzývajú aj ministra zdravotníctva Krajčího.


Z nevôle ľudí je zrejmé, že Matovič ani Krajčí svoju prácu v boji s covidom nezvládajú. Svedčí o tom aj šesť tisíc mŕtvych a prvá priečka na celom svete pri pohľade na úmrtnosť. Najnovšie sa medzi tých, ktorí ich vyzývajú na odchod zaradila aj europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová či mimoparlamené Progresívne Slovensko, informuje portál dnes24.sk.
Musí sa nájsť niekto, kto zakričí, že cisár je nahý a Matovič musí byť vymenený

V súčasnosti sa medzi najviac kritizovaných ľudí v boji s koronavírusom zaradil šéf rezortu zdravotníctva Marek Krajčí. Dôvod je jednoduchý: Slovensko je vo svetovým rebríčkom v počte obetí Covid-19 na úplnom špici, má chaos v dátach o koronavíruse a časť verejnosti pobúrili aj zmeny vo vyhláške o interrupciách. Aj z týchto dôvodov sa množia výzvy na jeho odstúpenie, rovnako ako premiéra Matoviča. Slová poslankyne Európskeho parlamentu Lucie Ďuriš Nicholsonovej hovoria jasnou rečou o tom, čo si o celej situácii myslí. „Musí sa nájsť niekto, kto zakričí, že cisár je nahý a Matovič musí byť vymenený. Nevidím inú možnosť. To je tak do očí bijúce, že to nezvláda,“ uviedla Ďuriš Nicholsonová v rozhovore pre Denník N, ktorá si, rovnako ako prezidentka Čaputová, myslí, že je premiéra by mal nahradiť nejaký schopný manažér, pretože vo vláde nefungujú základné procesy a má zle nastavený manažment.



Europoslankyňa poukazuje aj na zlé míňanie eurofondov či kolabujúce nemocnice. „Pri všetkej úcte, minister Krajčí tam už dávno nemal byť,“ dodala. Na zásadnú zmeny vo vláde však okrem opozičného Smeru-SD a Hlasu-SD, ale i SNS, sa tvrdo ozvalo aj mimoparlamentné Progresívne Slovensko, ktoré bolo pred voľbami ruka v ruke so súčasnou koalíciou. Progresívne Slovensko zverejnilo na Facebooku jasnú výzvu s názvom Už stačilo! Žiadame odstúpenie ministra zdravotníctva Mareka Krajčího. Progresívci mu vyčítajú celý zoznam zlyhaní. „Minulý týždeň bol tragickým vyvrcholením dlhého radu chýb, ktorý sa tiahne až od leta. Na Slovensku zomierali ľudia na covid najrýchlejšie na svete,“ píše expredseda progresívcov Michal Truban.

Doktor Lipták: Krajčí by sa mal mať na pozore, aby ho príbuzní obetí koronavírusu neukameňovali
Lekár Peter Lipták má obavy, že ministra zdravotníctva Mareka Krajčího by mohli rodiny obetí Covid-19 ukameňovať, píše v statuse na Facebooku. Čítať ďalej
16 | 02 | 2021 | Jozef Uhlárik

Nahradí neschopného ministra zdravotníctva jeho predchodkyňa Kalavská?

Progresívne Slovensko vyčíta Krajčímu aj to, že nedokáže správne vypublikovať dáta o počte nakazených a má v nich chaos. „A že registračné systémy na testovanie a očkovanie „fungujú“ tak, že ich radšej vo voľnom čase dopĺňajú dobrovoľníci,“ dodáva Truban, podľa ktorého minister súčasnou zmenou vyhlášky a spoplatnením interrupcie ženám nad 40 rokov môže mnohým sociálne slabším skomplikovať prístup k tomuto zákroku. „To by bolo nesprávne kedykoľvek. Ak sa ale minister zdravotníctva rozhodne venovať svojej politicko-ideologickej agende, kým mu rezort doslova horí pod rukami, je to hlboké zlyhanie a dôkaz o neschopnosti rozoznať, čo je verejný záujem“ konštatuje Truban.

Ministra Mareka Krajčího však verejnosť nie prvý raz výzva na odchod, ba o jeho rezignácii sa špekuluje už minimálne od jesene minulého roka, keď začala stúpať druhá vlna pandémie. „Keď ma budete veľmi lámať, aby som to vzdal, tak som na krajíčku. Keď nebudem mať podporu od svojich kolegov, od pána premiéra a od verejnosti, tak ma tu naozaj nič nedrží. Zatiaľ urobím maximum, čo viem,“ uviedol Krajčí v októbri na tlačovke a podobne reagoval aj v januári v rádiu Expres: „Poviem, že ak chce niekto iný viesť zdravotníctvo, nech to ide urobiť,“ uviedol v relácii Braňa Závodského. Hoci premiér zatiaľ vždy Krajčího podržal, v zákulisí sa už dlho špekuluje, že teoreticky by za neho mohol do funkcie šéfa zdravotníctva vymenovať bývalú ministerku zdravotníctva z vlády Smeru Andreu Kalavskú.

Exministerka Kálavská odkazuje Krajčimu: Dnes mi zomreli traja pacienti. Tak už konečne odstúp!
16 | 02 | 2021 | editor01hd