Hnijúci škandál plagiátorstva na STU kryl aj minister Gröhling, ktorý je z neho obvinený tiež
17 | 02 | 2021 I Imrich Kovačič

Je to už viac ako mesiac, kedy sa v Rakúsku prevalil škandál tamojšej ministerky práce a rodiny Christine Aschbacherovej s jej plagiovanou diplomovou a dizertačnou prácou za ktorú získala titul na Slovenskej technickej univerzite. Aschbacherová obratom podala demisiu a jej politický život v krajine sa tak definitívne skončil.


Vedenie Slovenskej technickej univerzity (STU) však ani po mesiaci nie je schopné sebareflexie a rektor univerzity prof. Ing. Miroslav Fikar, DrSc. aj napriek odvolaniu zo svojej funkcie akademickým senátom, odmieta opustiť svoju stoličku a tvári sa ako ublížený. Minister Gröhling až po troch mesiacoch od odvolania rektora navrhol prezidentke Čaputovej aby ho odvolala. Zatiaľ sa tak ešte nestalo.

Vo svojom facebookovom statuse sa alibisticky vyhovára na pandémiu a náročnosť procesov nápravy a obviňuje iné orgány univerzity z nekonania. On sám bol pritom odvolaný z funkcie rektora univerzity už v októbri 2020 a doposiaľ v tejto funkcii neskončil.

Minister vnútra Mikulec sa hrdí titulom zo školy, ktorá neexistuje
15 | 02 | 2021 | sefredaktor


Tento stav si všimol aj český akademik Petr Kreuz, ktorý sa priamo na sociálnej sieti obul do rektorových falošných slov a pekne si ho podal. Vo svojom komentári vyčíta rektorovi, že ani škandál s Aschbacherovou ho nedonútil k sebareflexii a jeho slová o „zodpovednosti a dobrej vôli“ vyznievajú falošne a trápne.

Kreuz zároveň konštatuje, že povesť STU pod vedením Fikara výrazne stratila na svojom renomé a ani sa nečuduje, že na Slovensku sa s tým ani nič nedeje. „V situácii, kedy sú plagiátormi dvaja z troch najvyšších slovenských ústavných činiteľov a ešte aj samotný minister školstva, sa o to pravdepodobne ani nemá zmysel pokúšať.“ Uzatvára svoj komentár Kreuz.

Screenshot komentára KREUZA


Najsmutnejšou pravdou celej tejto kauzy je skutočnosť, že „kauza Aschbacher urobila na dlhé roky z STU obskúrnu vysokú školu a spôsobené reputačné škody bude univerzita naprávať ešte dlhé roky“, píše Kreuz „táto vec sa stala v dobe, keď ste boli Vy rektorom STU a poškodili ste tak všetkých študentov a absolventov STU, ktorí so štúdiom na vašej škole spojili svoje profesné a kariérne prespektívy.

Plagiátorstvo ministerky odhalil rakúsky odborník Stefan Weber, ktorý použitím programu na detekciu plagiátov odhalil, že Aschbacherovej dizertačná práca o manažmente v inovatívnych podnikoch, ktorú odovzdala minulý rok na Slovenskej technickej univerzite v Bratislave, je svojim obsahom viac ako z pätiny textu plagiátom.

Exminister Draxler organizuje celonárodný Deň hnevu, protest by sa mal uskutočniť 24.februára
15 | 02 | 2021 | sefredaktor