Čarnogurský: Uvádzanie druhej národnosti pri sčítaní je výsledkom nátlaku Maďarov
17 | 02 | 2021 I Diana Zaťková

Pomerne nevinná procedúra - všeobecné sčítanie ľudu - sa na Slovensku stalo "jablkom sváru", informuje sputnik.cz.


Alexander Ballek, predseda Štatistického úradu slovenské republiky, poznamenal, že pre zavedenie inovácií sú potrebné vysoko kvalitné základné dáta, ktoré sa nadobudnú práve pri sčítaní ľudu. Zrejme v mene tejto "kvality základných údajov" sú občania vyzvaní, aby uviedli svoju druhú štátnu príslušnosť.

Avšak, práve tento bod zapríčinil na sociálnych sieťach skutočnú búrku rozhorčenia. Hlavné posolstvo - na Slovensku sú všetci Slováci.

Bývalý predseda vlády Slovenskom republiky Ján Čarnogurský si myslí, že národno orientované skupiny občanov a rovnako orientovaní politici kritizujú možnosť uviesť v sčítaní aj druhú národnosť. Je to výsledok nátlaku politikov maďarskej národnosti a liberálne orientovaných médií.

"Igor, hlbšie sa už klesnúť nedá! Toto vám ľudia nikdy nezabudnú,“ odkazuje premiérovi Šutaj Eštok
Posledné miesto Slovenska v štatistike úmrtí je desivá bilancia, na ktorú reaguje aj poslanec Matúš Šutaj Eštok. Vo videu sa dokonca premiérovi za to, že ho podcenil, ospravedlňuje. Čítať ďalej
17 | 02 | 2021 | Jozef Uhlárik


Vo výsledku to môže viesť k zníženiu stability politického systému na Slovensku, pretože "dvojnárodnostní" občania sa budú správať komerčne pragmaticky - ktorá národnosť sa im neskôr bude javiť ako výhodnejšia, v meste alebo v štáte, k tej sa budú hlasnejšie hlásiť.

"Počet Slovákov na slovenskom medzi rokmi 2001 a 2011 klesol, zatiaľ čo podiel iných identít stúpa," hovorí Čarnogurský a dodáva: "Pokles počtu Slovákov v štáte môže zohrať negatívnu úlohu v prípade medzinárodnej krízy a jej urovnanie." 

Svoju úlohu podľa Čarnogurského zohráva tiež to, že národne orientovanej spoločenské sily a strany sa nedokážu zjednotiť. V rámci Európskej únie patrí Slovensko skôr medzi úspešné štáty. Aj historicky si Slovensko tisíc rokov udržalo svoju reč a kultúru v mnohonárodnostnej Panónskej (uhorskej) monarchii a dokázalo si vymôcť vlastný štát. 

Matoviča a jeho ministrov umiestnili do Klietky hanby
Juraj Draxler, bývalý minister školstva informoval, že na viacerých miestach Brtislavy od dnešného rána stojí viacero pamätníkov obetiam covidu. Na úrade vlády zároveň umiestnili Klietku hanby, do ktorej umiestnili premiéra a všetkých ministrov.... Čítať ďalej
17 | 02 | 2021 | Michal Filek