Valášek zo Za ľudí žiada záruky bezpečnosti vakcíny Sputnik. Prekáža mu najmä to, že je ruská?
17 | 02 | 2021 I Ivan Brožík

Slovensko už prekročilo hranicu 6000 mŕtvych. Nemocnice rátajú posledné lôžka, umožňujúce ventiláciu ťažko chorých. Ani to však nestačí na to, aby sa presadil zdravý rozum. Stále niektorým politikom na ruskej vakcíne prekáža to, že je ruská.


Astra-Zeneca je spoľahlivá, hoci účinná iba na niečo viac ako 50 percent. Nevyrábajú ju Rusi. Sputnik V "neposkytuje dostatočné záruky", hoci jeho účinnosť je vysoko nad 90 percentami. Vyrábajú ho Rusi. "Rusko neposkytlo ani zďaleka dosť údajov na zodpovedné posúdenie bezpečnosti vakcíny" - vyhlásil podľa portálu parlamentnelisty.sk politik Remišovej Za ľudí Tomáš Valášek.

Povedal to po rokovaní pandemickej komisie o tejto téme. "Reagoval tak na tvrdenia premiéra Igora Matoviča (OĽANO), že “niektorí politici vedú svätú vojnu” proti názoru odborníkov, že vzhľadom na meškanie dodávok vakcín schválených EÚ je na mieste, aby vláda začala s Ruskom rokovať o dodávke Sputnika." Píšu paqrlamentnelisty.sk.

Pre diplomovku Kollára z koalície neodídeme, hovorí T. Valášek zo strany Za ľudí
Strana Za ľudí pre kauzu plagiátu diplomovej práce predsedu parlamentu a lídra koaličného hnutia Sme rodina Borisa Kollára z vládnej koalície neodíde. Čítať ďalej
30 | 06 | 2020 | SITA


“Počul som od odborníkov, ktorí schvaľujú všetky liečivá na Slovensku, že Rusko neposkytlo ani zďaleka dosť údajov na to, aby Slovensko mohlo zodpovedne posúdiť, či je vakcína Sputnik bezpečná. Počul som, ako iní ‘odborníci’, ktorých citujete, otvorene zavádzali, že Sputnik je v pohode, lebo ho používajú iné krajiny EÚ. Nie. Používa ho presne jedna, Maďarsko. A naši vlastní diplomati hlásia, že autorizáciu Sputnik dostal len pod silným politickým tlakom od vlády. Prešiel by objektívnym testom?” reagoval podľa citovaného portálu Valášek.

“Ak bude mať Sputnik autorizáciu od EMA, určite ňou očkujme,” zdôraznil podľa portálu parlamentnelisty.sk s tým, že iba očkovanie nás vyvedie z koronakrízy. Podotkol však, že zodpovedný politik si dá záležať na poctivom overení nového lieku, pretože ide o zdravie všetkých a o dôveru ľudí v proces očkovania. “To nie je svätá vojna. To je zdravý rozum a súdnosť,” podotkol. (Pozn. red. HD - bývalý vysokopostavený diplomat však veľmi dobre vie, že EMA sa so schválením ruskej vakcíny určite ponáhľať nebude.)

Mimochodom, "Sputnik označil Matovič za vakcínu s vynikajúcou účinnosťou" - dodávajú parlamentnelisty.sk.

„Hlasovať prídu aj nakazení? Mám s tým vážny problém!“ hovorí koaličný poslanec Valášek
Dnes by sa malo v Národnej rade rokovať aj o predĺžení núdzového stavu. Problémom ale je, že koalícia na to, pre viacero v karanténe uzavretých poslancov, nemá dosť hlasov. Čítať ďalej
28 | 12 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.