Severokórejskí hackeri sa pokúsili ukradnúť údaje o vakcíne od spoločnosti Pfizer
16 | 02 | 2021 I Marek Molnár

Juhokórejský zákonodarca odhalil, že tamojšia spravodajská agentúra identifikovala pokus severokórejských hackerov o krádež údajov týkajúcich sa vakcíny proti Covid-19 od spoločnosti Pfizer, informuje portál RT.


Ha Tae-keung, člen parlamentného spravodajského výboru, uviedol, že úradníci ho informovali, že spoločnosť Pfizer sa stala obeťou severokórejského hackerského pokusu o útok, ktorý bol zameraný na údaje ohľadom vakcíny proti Covid-19. Nie je jasné, či bol útok úspešný, alebo či došlo k odcudzeniu údajov, keďže spoločnosť Pfizer sa k situácii zatiaľ nevyjadrila.

Nie je to prvýkrát, čo je Severná Kórea obvinená z pokusu o krádež údajov od spoločností pracujúcich na vakcínach proti Covid-19. Vlani sa verilo, že východoázijský národ sa pokúsil hacknúť spoločnosti ako AstraZeneca, Johnson & Johnson a Novavax.

Nespoliehajte sa na „očkovacie pasy“ pri cestovaní, uviedol odborník z WHO
Osvedčenia o zaočkovaní proti Covid-19 by sa nemali používať ako podmienka na cestovanie kvôli globálnemu nedostatku vakcín, uviedol Mike Ryan, šéf Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) pre mimoriadne situácie, informuje portál RT. Čítať ďalej
16 | 02 | 2021 | Marek Molnár


Zdravotnícki úradníci naznačili, že dôvodom útokov nie je len zabezpečenie údajov, ktoré by umožnili Severnej Kórei vyrábať vakcíny na domácom trhu, ale aj snaha predať informácie.

Severná Kórea je oficiálne súčasťou globálneho systému COVAX, ktorý riadia Gavi a Svetová zdravotnícka organizácia, a neskôr okolo roku 2021 má dostať okolo dvoch miliónov dávok vakcíny. Kvôli neochote národa zdieľať údaje o dopade pandémie v krajine nie je známe, do akej miery sa vírus v krajine šíri.

WHO zvyšuje pripravenosť kvôli prepuknutiu epidémie eboly v Guinei
Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) zvyšuje pripravenosť v dôsledku prepuknutia eboly v západoafrickom štáte Guinea. Na smrteľnú chorobu zomreli už najmenej štyria ľudia, informuje portál RT. Čítať ďalej
15 | 02 | 2021 | Marek Molnár