Monika Jankovská bude stíhaná na slobode, z väzby ju prepustili
16 | 02 | 2021 I sefredaktor
Bývalá štátna tajomníčka Ministerstva spravodlivosti SR Monika Jankovská bude stíhaná na slobode, z väzby ju prepustili. Rozhodol o tom sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku, informuje TASR.

Sudca Pulman zamietol návrh prokuratorky  Valérie Simonovej na predĺženie väzby.

Jankovská bola vo väzbe takmer rok. Dlhodobo spolupracovala  s orgánmi činnými v trestnom konaní a vypovedala o korupcii viacerých sudcov. Napriek tomu prokurátorka Simonová žiadala predĺženie väzby o ďalší sedem mesiacov..

Jankovská bola dlhodobo vystavovaná ponižovaniu zo strany médií. Viackrát sa sťažovala aj na zlé zaobchádzanie vo väzbe. Bola umiestnená do cely znečistenej vývratkami a výkalmi, nebol jej umožnený kontakt s rodinou a k televízii a dennej tlači sa dostala až po opakovaných požiadavkách. Celu si nemohla poriadne vyčistiť, lebo teplú vodu mala len dvakrát do týždňa.


Začiatkom mesiaca sa bývalá štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti pokúsila o samovraždu. Požila nadmerné množstvo liekov. Následne ju previezli do väzenskej nemocnice pre obvinených a odsúdených v Trenčíne. Jankovská nebola spôsobilá zúčastniť sa na dnešnom pojednávaní a špecializovaný súd tak rozhodoval v jej neprítomnosti.