Klienti v domoch sociálnych služieb: odsúdení na smrť, nemocnice seniorov odmietajú prijať
16 | 02 | 2021 I sefredaktor






Iba 184 zariadení sociálnych služieb z 563 na Slovensku bude ku koncu tohto týždňa zaočkovaných. "Výsledok? V covidových zariadeniach umierajú seniorskí klienti, ktorých nemocnice odmietajú prijať," uviedla v statuse na FBpredsedníčka Asociácie poskytovateľov sociálnych služieb v SR Anna Ghanamová.




"Toto je reálna vojna. Bojujeme o vakcíny a doplácajú na to najslabší. Za toto odmietame ako poskytovatelia sociálnych - opakujem sociálnych služieb, niesť zodpovednosť," zdôrazňuje Ghanamová.


Ghanamová opisuje skúsenosť jednej riaditeľky zariadenia: po pracovníkoch RZP jej z dispečingu hovoria, že má z piatich klientov, ktorí potrebujú odvoz do nemocnice vybrať jedného, ktorý má šancu prežiť. A po 15 minútach, keď už je klient v sanitke sa rozhodnutie mení: “vyložte TO! Nemáme lôžka”.


"Že TO!!! Je mi zle. Toto už nie je ani Bergamo. Toto je džungla v realite a pretvárka humanity pred kamerami," zdôrazňuje predsedníčka Asociácie poskytovateľov sociálnych služieb.


"Vyzývame ministra zdravotníctva, aby povedal ľuďom a príbuzným našich klientov pravdu: že im nebude poskytnutá zdravotnícka starostlivosť, lebo nemôžu v obsadenosti prekročiť 4000 lôžok! Že odsudzujú nakazených klientov v zariadeniach sociálnych služieb na smrť. Alebo sa konečne zobudia, prestanú meniť rozhodnutia v očkovacej stratégii a urýchlene zaočkujú klientov v zariadeniach sociálnych služieb," uzatvára Anna Ghanamová.