Jankovská je vo väzbe už 11 mesiacov. Prokurátorka Simonová ju tam chce držať až do októbra
16 | 02 | 2021 I Aneta Leitmanová
Na návrh prokurátorky Úradu špeciálnej prokuratúry Valérie Simonovej rozhoduje Špecializovaný trestný súd o predĺžení väzby pre Moniku Jankovskú až do októbra tohto roku. Lehota prebiehajúcej väzby Jankovskej má vypršať 11. marca. 

"Moja klientka sa nezúčastní dnešného výsluchu vzhľadom na jej zlý zdravotný stav. Rozhodovanie sa uskutoční v jej neprítomnosti," uviedol jej obhajca Peter Erdős pre TASR. Podľa neho Jankovská nie je v súčasnosti schopná akéhokoľvek výsluchu pred sudcom, ako aj orgánmi činnými v trestnom konaní. Zdôvodňuje to jej zlým psychickým stavom, predovšetkým vzhľadom na jej pokus o samovraždu z konca januára.

Raši: Za tisíce mŕtvych je zodpovedná celá vládna koalícia
16 | 02 | 2021 | sefredaktor


Bývalá štátna tajomníčka Monika Jankovská je vo väzbe už takmer rok. Dlhodobo spolupracuje s orgánmi činnými v trestnom konaní a vypovedá o korupcii viacerých sudcov. Napriek tomu prokurátorka Simonová požaduje predĺženie väzby o ďalší sedem mesiacov

Jankovská je dlhodobo vystavovaná ponižovaniu zo strany médií. Viackrát sa sťažovala aj na zlé zaobchádzanie vo väzbe. Bola umiestnená do cely znečistenej vývratkami a výkalmi, nebol jej umožnený kontakt s rodinou a k televízii a dennej tlači sa dostala až po opakovaných požiadavkách. Celu si nemohla poriadne vyčistiť, lebo teplú vodu mala len dvakrát do týždňa.

Obvinenej síce dovolil vyšetrovateľ telefonát, no iba za jeho prítomnosti. keď k tomu malo konečne dôjsť, tak sa na dohodnutý termín nedostavil.

"Ak by sa takýto prístup opakoval alebo pretrvával, zlé zaobchádzanie s obvineným môže rovnako odôvodniť existenciu výnimočných okolností prípadu z hľadiska nahradenia väzby obvinenej," upozornil v minulosti sudca pre Špecializovaného trestného súdu pre prípravné konanie, uvádza portál aktuality.sk.

Jankovská sa pokúsila o samovraždu, potvrdil to jej advokát po návšteve v nemocnici
Advokát Peter Erdös včera ešte Moniku Jankovskú navštíviť v nemocnici nemohol, dnes už sa s ňou stretol. Po rozhovore s klientkou potvrdil, že bývalá štátny tajomníčka sa pokúsila vziať si život. Čítať ďalej
02 | 02 | 2021 | Jozef Uhlárik ml.