Desivé momenty pred samovraždou Böhma si mala jeho manželka Iveta nahrať na mobil
16 | 02 | 2021 I Jozef Uhlárik

Dôvody samovraždy Františka Böhma sú stále zahalené rúškom tajomstva, no na svetlo vyplávali desivé momenty pred skutkom. Nahrala si ich totiž manželka Iveta na video v telefóne.


František Böhm sa zastrelil legálne držanou zbraňou minulý piatok krátko pred polnocou vo svojom dome v Plaveckom Štvrtku. Ešte predtým, ako svoj čin v opitosti spáchal, postrelil manželku, ktorá sa mu v tom usilovala zabrániť. Iveta Böhmová skončila s postreleným hrudníkom v nemocnici, informuje portál tvnoviny.sk.
Pištoľ k hlave si priložil viackrát

Osudné chvíle pred samovraždou si Böhmova manželka nakrútila na mobil. Jej videozáznam z osudnej noci má mať údajne až desať minút. Böhm, ktorý je kľúčovým svedkom policajnej korupcie, mal byť opitý a oháňať sa legálne držanou zbraňou. Jeho vyhrážky údajne smerujú aj k manželke a striedavo má mieriť zbraňou na ňu a vlastnú hlavu. Podľa zistení Plus sedem dní si počas posledného mesiaca Böhm údajne prikladal pištoľ k hlave viackrát a hovoril, že sa zabije. Jeho syn mal vypovedať, že trpel výčitkami svedomia po tom, čo zomrel Milan Lučanský. Aj proti nemu totiž Böhm svedčil.

František Böhm mal prísť v piatok večer do svojho domu v Plaveckom Štvrtku už podgurážený, vypiť viac ako fľašu slivovice a držať v ruke revolver. Jeho manželka ho podľa týždenníka začala nakrúcať. Na videu má byť vidieť, ako jej aj ich synovi Böhm vulgárne nadáva a vyhráža sa vlastnou smrťou. Vyhrážky údajne smerujú aj k manželke a striedavo má mieriť zbraňou na ňu a vlastnú hlavu. Pýta sa, či to má naozaj urobiť. Nakoniec vystrelí po manželke a potom otočí zbraň proti sebe. Generálny prokurátor však nechcel prezradiť, či skutočne takéto video majú.

Böhma, ktorý sa zastrelil, vraj trápili výčitky svedomia kvôli smrti generála Lučanského
15 | 02 | 2021 | sefredaktor

Ako je možné, že mal doma arzenál zbraní?

Krajská kriminálka vyšetruje streľbu ako pokus o vraždu a zabitie. Vyšetrovanie vedie aj inšpekcia, ktorá preveruje, či vyšetrovateľ nezneužil právomoc, keď Böhmovi nezhabal zbrane. Jeho samovražde mali predchádzať vyhrážky smrťou. František Böhm sa zabil legálne držanou zbraňou. Práve preto majú zistiť, ako je možné, že muž obvinený z členstva v zločineckej skupine takáčovcov mal doma arzenál zbraní a nikto mu ich nezhabal. Podľa informácií TV Markíza preverujú aj to, či vyšetrovateľ NAKA nezneužil svoju právomoc. Krajská prokuratúra Bratislava z dôvodu možného marenia vyšetrovania bližšie informácie neposkytla.

Vyšetrovateľ NAKA, ktorý stíhal Františka Böhma v rámci akcie Božie mlyny, je pritom dlhoročný skúsený policajt. Roky rozkrýval organizované skupiny, takže vie, ako sa postupuje pri takýchto závažných kauzách. Pri odhaľovaní zločinov však nie je sám. Má operatívcov a na všetko dohliada prokurátor. Aj postup dozorujúceho prokurátora má preskúmať novozvolený šéf Úradu špeciálnej prokuratúry.

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková hovorí, že táto tragédia ukazuje aj na ďalšiu vážnu otázku - či máme dobre nastavenú právnu úpravu o držaní zbraní. „Ak dôjde k takýmto obvineniam z takýchto trestných činov, tak by to mal byť aj dôvod na to, aby takéto zbrane nemohli by byť ďalej v legálnej držbe,“ dodáva.

Harabin: Na samovraždu Böhma existujú dva možné motívy, mal výčitky svedomia, alebo bol vydieraný!
Prečo si František Böhm siahol si na život? Otázka, ktorá teraz najviac rezonuje medzi ľuďmi na Slovensku. Štefan Harabin vidí dva možné motívy. Čítať ďalej
14 | 02 | 2021 | Jozef Uhlárik