Vláda rokuje o výrobe vakcín od spoločnosti Moderna, ale aj o ruskej vakcíne Sputnik V
15 | 02 | 2021 I Marek Molnár

Minister zdravotníctva Marek Krajčí prejavil záujem o výrobu vakcín proti Covid-19 už v polovici januára, pričom v súčasnosti prebiehajú rokovania o vakcíne od spoločnosti Moderna, ale aj o ruskej vakcíne Sputnik V, informuje portál Aktuality.


Podrobnosti o rokovaniach sú zatiaľ neznáme. Predseda vlády Igor Matovič v pondelok zverejnil na Facebooku stručný príspevok, v ktorom oznámil, že mali ďalšie rokovanie o výrobe vakcín. „Teší ma záujem svetových výrobcov, ale pre finálny úspech sa budú musieť ‚pochlapiť‘ teraz slovenskí dodávatelia," uviedol premiér.

Ministerstvo zdravotníctva rokuje zatiaľ o výrobe americkej vakcíny Moderna a ruskej vakcíny Sputnik V, pričom podľa dostupných informácií rokovanie medzi zástupcami ministerstva a ruskými predstaviteľmi prebehlo predminulý týždeň.

„Do úvahy prichádza aj výroba od spoločností Pfizer. Vzhľadom na to, že uvedené je v štádiu rokovaní, informovať budeme komplexne v nadväznosti na záver,“ vyhlásila hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová.

Macron: Ruské a čínske vakcíny sú potrebné, aby sme zvíťazili vo „svetovej vojne“ proti Covid-19
Svet potrebuje vakcíny vyvinuté v Rusku a Číne, aby sme vyhrali vojnu proti Covid-19, uviedol francúzsky prezident Emmanuel Macron. Globálne úsilie označil za preteky s časom, pretože vírus neustále mutuje, informuje portál RT. Čítať ďalej
15 | 02 | 2021 | Marek Molnár


Avšak vakcína Sputnik V narozdiel od Pfizeru a Moderny zatiaľ nie je v EÚ registrovaná, takže sa s ňou neočkuje, ale aj napriek tomu existuje možnosť, že by ministerstvo pre ňu vydalo povolenie. „Ide však o jednu z hraničných možností, ktorú ministerstvo zvažuje,” vyhlásilo ministerstvo začiatkom februára.

Avšak aj keby rokovania vakcíny schválili, nebudeme ich vedieť hneď vyrábať. Každý, kto by chcel vyrábať takéto vakcíny, musí najskôr získať od Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv potrebné povolenie, ako aj certifikát správnej výrobnej praxe.

„Trvanie procesu závisí najmä od nasadenia žiadateľa a dostatku jeho odborných kapacít. Štandardne ide o niekoľko mesiacov,“ uviedla hovorkyňa ŠÚKL Magdaléna Jurkemíková.

Jediná spoločnosť, ktorá takéto povolenie na Slovensku v súčasnosti má, je Imuna Pharm sídliaca v Šarišských Michaľanoch. Nakoľko však vakcíny dlhodobo nevyrába, nemá aktuálne certifikát.

WHO zvyšuje pripravenosť kvôli prepuknutiu epidémie eboly v Guinei
Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) zvyšuje pripravenosť v dôsledku prepuknutia eboly v západoafrickom štáte Guinea. Na smrteľnú chorobu zomreli už najmenej štyria ľudia, informuje portál RT. Čítať ďalej
15 | 02 | 2021 | Marek Molnár