Po tisícoch mŕtvych je už dobrý ivermektín aj ruský Sputnik
15 | 02 | 2021 I sefredaktor
V slovenských nemocniciach sa začína liečiť COVID-19 už aj ivermektínom. Jedno z takýchto pracovísk je v Košiciach. Prezident spoločnosti infektológov a prednosta košickej kliniky Pavol Jarčuška vraví, že zhodnotenie účinnosti lieku chce svoj čas, momentálne je podľa neho prioritná vakcinácia obyvateľstva, informuje portál cas.sk. 



 

„V niektorých štúdiách mal ivermektín pomerne priaznivé účinky, dizajn týchto štúdií však nebol optimálny,“ hovorí profesor Jarčuška. „Na definitívne zhodnotenie účinnosti a bezpečnosti tohto lieku potrebujeme údaje z kvalitných štúdií, ktoré v súčasnosti prebiehajú. Ivermektín je v súčasnosti na Slovensku dostupný, v indikovaných prípadoch ho možno použiť u niektorých pacientov ako súčasť komplexnej liečby pacienta.


Je to liek, ktorý je viazaný na predpis lekára. V súčasnosti je na Slovensku schválený na ambulantné podávanie i na použitie v nemocniciach. "V žiadnom prípade pacientom neodporúčame používať veterinárne prípravky s obsahom ivermektínu,“ dodal profesor na adresu slovenskej populácie, ktorá v snahe zabrániť šíreniu vírusu čoraz častejšie siaha po konských pastách a prípravkoch obsahujúcich ivermektín.

Podľa Jarčušku je v tejto chvíli rozhodujúce rýchlo zaočkovať čo najviac obyvateľov. „Záujem je dostatočný. Počet dodaných dávok vakcín je, žiaľ, nižší ako bolo pôvodne deklarované,“ vyjadril sa odborník. . „Použiť sa však môžu len autorizované vakcíny, pričom v sobotu sme začali očkovať učiteľov vakcínou od konzorcia Astra Zeneca. Momentálne sa v súlade s očkovacou stratégiou podávajú i vakcíny od konzorcií Pfizer-BioNTech a Moderna,“ spomenul Jarčuška. Na margo ruskej vakcíny Sputnik V zdôraznil, že je to dobrá voľba a Slovensko sa ju snaží zabezpečiť.

Ivermektín sa prioritne používal vo veterinárnej medicíne.  Po zverejnení jeho liečebných účinkov na ochorenie koronavírusom  zmizol zo slovenských lekárni  a v súčasnosti je takmer nemožné ho zohnať.