Čo sa deje s Európskou úniou? (Ján Čarnogurský)
15 | 02 | 2021 I sefredaktor
Americkému hlbinnému štátu (deep state) sa horko-ťažko podarilo odstrániť Donalda Trumpa od pokračovania v prezidentskej funkcii. Ale odkaz, že Amerika je unavená z ochrany Západu a – povedzme – riadenia sveta, zostáva. Možno očakávať, že fenomén Trump sa skôr alebo neskôr objaví znovu a s väčšou silou.

Aj pokým tu nie je, istota Západu o ochrane Amerikou sa pominula. Najviac zasiahla tých, ktorí na ochrane Amerikou postavili svoju politiku.


Hovorme o Európe. Začiatkom februára navštívil Moskvu európsky komisár pre zahraničie Josep Borrell. Jeho návšteva mala byť prípravou marcového rokovania Európskej rady o vzťahoch k Rusku. Zhodou okolností sa uskutočnila po vyvrcholení aféry okolo Alexeja Navalného a ako v kvapke vody ukázala zmenenú váhu oboch subjektov, Ruska aj EÚ. Pred návštevou sa na demonštráciách za Navalného v Moskve a v St. Peterburgu zúčastnili diplomati Poľska, Švédska a Nemecka. Bolo to porušenie ich diplomatického poslania, pretože diplomati nesmú zasahovať do vnútornej politiky štátu, kde pôsobia. Rusko po skončení rokovania s Borrellom, ale ešte počas pobytu Borrella v Moskve označilo zúčastnených diplomatov za personae non gratae a musia opustiť Rusko. Bola to frčka Borrellovi.


Frčiek bolo viac. Lavrov na spoločnej tlačovej konferencii označil Európsku úniu za neseriózneho partnera. Na tlačovej konferencii a zrejme aj počas rokovania Borrell mal na tvári rúško podľa bruselských predpisov, Lavrov ako slobodný človek nemal, možno už bol zaočkovaný sputnikom. Zdá sa, že sa ani na ničom nedohodli. Borrell začal hovoriť o Navaľnom, ale Lavrov mu ešte pred cestou do Bruselu poslal video so zábermi ďaleko tvrdších zásahov polície proti demonštrantom v krajinách EÚ než zasahovala moskovská polícia.


Borrellovu cestu do Moskvy, zrejme pod dojmom jej výsledkov, už stihli skritizovať nemecká tlačová agentúra Deutsche Welle, viacerí akože politici z bruselskej centrály EÚ, medzi nimi aj náš liberálny Savonarola s mliekom na brade Michal Šimečka. Borellovi vyčítali tiež gratuláciu Lavrovovi k vakcíne Sputnik. Vnášajú politiku aj do vakcíny proti covidu.


Demonštrácie za Navaľného postihol úplný krach. Navaľného verejne skritizoval Georgij Javlinskij, najznámejšia hlava ruskej liberálnej opozície. Podľa prieskumu agentúry Levada podpora prezidenta Putina po afére Navalnyj neklesla (poklesla zo 65 % na 64 %, čo je v rámci štatistickej chyby), organizátori ďalšie demonštrácie odvolali pre slabú účasť. Bieloruský model trvalých demonštrácií sa v Rusku nepodaril. Človek sa ani nediví, že vzťahy Rusko – EÚ inak vidia slovenskí ľudia od politiky.


Expremiér Mikuláš Dzurinda napísal, že Rusko stratilo na vplyve a rešpekte. Opak je pravdou. Poslanec najsmiešnejšieho orgánu EÚ Europarlamentu Ivan Štefanec napísal, že Rada Európy by mala vylúčiť Rusko. Pre informáciu Ivana Štefanca, v Rusku verejne diskutujú vystúpenie z Rady Európy. Ideová línia RE je zjavne odlišná od ruskej a Rusko si nenechá predpisovať, koľko pohlaví v Rusku existuje alebo či môže mať mužské a ženské záchody.


Borrellova návšteva ilustrovala, že Rusko si od EÚ vôbec, ale vôbec nenechá hovoriť do svojich vecí, pretože nemá na to dôvod. Len sa zdá, akoby EÚ zatiaľ nepochopila, aké ničotné je jej geopolitické postavenie. V tomto stave Rusko nepohne za EÚ ani prstom. Ak Spojené štáty dotlačia Nemecko, aby nedokončilo plynovod Severný potok 2, povedie to zakrátko k nedostatku plynu v Nemecku a k rastu hlasov pre Alternatívu pre Nemecko.


S migrantskou otázkou si Európa nevie poradiť. V Turecku je vyše dvoch miliónov migrantov z iných arabských krajín. EÚ platí Erdoganovi miliardy euro, aby ich nepustil do Európy a Erdogan má migrantov ako páku na vydieranie EÚ. Reči o tom, že migranti obohacujú domácu kultúru platia do istého pomeru domácich a migrantov. Opýtajte sa vo Viedni, v nemeckých mestách, ani nehovoriac o Francúzsku a Beneluxe o spolužití s migrantami. Európa sa začína podobať Byzantskej ríši pred pádom Konštantinopolu a sama nemá nástroj na svoju ochranu. Takáto Európa chce predpisovať Rusku pravidlá správania?


Marcové rokovanie Európskej rady (šéfovia štátov a vlád členských krajín) o politike voči Rusku bude najskôr tragikomické. Možno rozšíria sankčný zoznam o pár ruských funkcionárov a Rusko na odvetu o pár európskych. Ľudia zo sankčného zoznamu budú chodiť pre zmenu na dovolenku do Ázie. Rastu ruského významu vo svetovej politike to neuškodí, ale Európa, Európska únia bude ďalej prešľapovať smerom dozadu.


Kritici Borrellovej cesty do Moskvy si myslia, že jej krach súvisí so zlou voľbou času na cestu. Čas a krach vôbec spolu nesúvisia. Krach cesty súvisí s tým, že Európska únia sa pohybuje po klesajúcej špirále, Rusko po stúpajúcej a európski kváziodborníci to nedokážu rozoznať. Príliš sú zvyknutí pozerať na Rusko cez prsty. Oni nedokážu prijať ani fakt, že Rusko vyvinulo vakcínu proti corone skôr než Západ a najmenej rovnako dobrú ako najlepšie západné. Verím, že tí, ktorí písali o Rusku, že je Hornou Voltou s atómovými zbraňami, radšej zomrú na covid než by prijali ruskú vakcínu.


Alexej Navaľnyj sa môže presvedčiť, že si zvolil nesprávnu stratégiu. Bude vo väzení, zatiaľ asi dva a pol roka, ale má na krku ďalšie trestné stíhania. Ruská verejnosť sa ho zriekla, rovnako ruská liberálna opozícia proti Putinovi. Vo všetkých väzniciach na svete sú tvrdé podmienky a väzni niektorých spoluväzňov bijú, keď to hovoria nepísané pravidlá. Stačí si prečítať francúzsky román Motýľ alebo pozrieť niektoré americké filmy. Bijú spoluväzňov aj na Slovensku. Takých, ktorých súd odsúdil za sexuálne zneužitie detí. Žiadne množstvo dozorcov tomu nezabráni. Čítali sme, ako kedysi spoluväzni bili vo väzení Husáka, pravda, z iných dôvodov. Vo vlasteneckom Rusku môžu biť spoluväzňa aj keď ho pokladajú za zradcu Ruska. Neželám Navaľnému, aby sa na ňom prilepil vo väzení taký biľag.


V minulosti aj vzájomné vojny medzi jednotlivými časťami Európy vytvárali látku pre veľké umenie. Bojovali v nich, spravidla na oboch stranách, veľkí ľudia. Zo súčasného konfliktu medzi Ruskom a Európskou úniou žiadne veľké umenie nevznikne. Na európskej strane nevznikne, pretože žiadnych veľkých osôb ani ideí tam niet a na ruskej strane tiež nevznikne, pretože zápas s trpaslíkmi a úradníkmi nevytvára priestor na rast ani ľudí ani ideí.


Autor JUDr. Ján Čarnogurský je bývalý politik a súčasný predseda predseda Slovensko-ruskej spoločnosti