Čínske vzorky spochybňujú pristátie Američanov na Mesiaci
15 | 02 | 2021 I sefredaktor
Preklad: Redakcia HD 15/02/2021

Vzorky pôdy získané čínskou sondou sú v rozpore s údajmi zverejnenými USA pred niekoľkými desaťročiami. Americký režisér Jay Weidner dokonca naznačil, že je možné, že slávne pristátie na Mesiaci nafilmoval jeho kolega Stanley Kubrick na Zemi. Uviedol portál Politros.com.

Oficiálne údaje Vlády USA o pristátí amerických astronautov na Mesiaci v roku 1969 spochybňujú najnovšie závery čínskych vedcov.

Tí skúmali vzorky pôdy odobraté z povrchu Mesiaca čínskou automatickou medziplanetárnou stanicou Čchang-e 5. Po podrobnom štúdiu mesačnej pôdy objavili čínski vedci dosť zvláštne rozdiely. Ako uviedla činska SINA, získané údaje boli v zásade v rozpore s informáciami zverejnenými USA pred niekoľkými desaťročiami.

„Prečo existujú tak veľké rozdiely medzi nedávno získanými vzorkami mesačnej pôdy a vzorkami poskytnutými USA?“ pýtajú sa čínski novinári.

V polovici 20. storočia došlo medzi USA a Sovietskym zväzom k epickej konfrontácii známej ako „vesmírne preteky“. Moskva mala spočiatku obrovskú výhodu. Sovietom sa podarilo vyniesť na obežnú dráhu prvý vesmírny satelit na svete. Následne i zariadenie, ktoré človeka vynieslo na obežnú dráhu blízko Zeme. USA sa nedokázali vyrovnať s touto situáciou. Úspech sa snažili dosiahnuť projektom Apollo. Práve v rámci neho oficiálne americkí astronauti pristáli na povrchu Mesiaca.

Natočil pristátie Stanley Kubrick na Zemi?

Podľa údajov USA americkí astronauti pristáli na Mesiaci v roku 1969. Mali tam umiestniť niekoľko vlajok a odobrať vzorky mesačnej pôdy. Kvôli veľkému počtu nejasností v tomto príbehu ale stále pretrvávajú názory, že Washington pristátie len fingoval.

Americký režisér Jay Weidner dokonca pred časom naznačil spojenie svojho kolegu a slávneho režiséra Stanleyho Kubricka s falošnými zábermi amerických astronautov pristávajúcimi na Mesiaci.

Po skončení programu Apollo už nikto na Mesiaci nepristal. Údajne kvôli príliš vysokým nákladom na tieto lety.

V roku 2020 Čína vyslala na Mesiac samostatnú sondu. Tá poskytla aktuálne vzorky mesačného povrchu. Vedci zistili v týchto vzorkách veľa rozdielov v porovnaní s tými od USA. Zatiaľ ale nie sú schopní hodnoverne vysvetliť, čo spôsobilo takéto výrazné rozdiely. Príčinou môžu byť i rôzne metódy a miesto pôvodu mesačnej pôdy.